Dziób-niespodzianka
12 kwietnia 2012, 05:47Teoria, że gołębie zawdzięczają swoje zdolności nawigacyjne obfitującym w magnetyt neuronom z dziobów, właśnie została obalona. Okazało się bowiem, że to nie komórki nerwowe, ale makrofagi.
Kardiolipina poprawia źle poskładane białka
26 lutego 2018, 12:45Specjaliści z Uniwersytetu w Guelph odkryli przyczynę obumierania neuronów w przebiegu choroby Parkinsona (ChP).
Czyjaś liposukcja może uratować życie drugiej osobie?
6 czerwca 2013, 13:06Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odkryli nową populację prymitywnych, opornych na stres komórek pluripotencjalnych. Można je łatwo pozyskać z tkanki tłuszczowej. Różnicują się one do wszystkich typów komórek (nie trzeba się przy tym odwoływać do jakichkolwiek manipulacji genetycznych).
Barwnik z buraków pomaga w walce z alzheimerem
20 marca 2018, 11:55Betanina, czerwony barwnik z buraków, który występuje w ekstrakcie z tych warzyw, wydaje się hamować reakcje chemiczne odpowiadające za rozwój choroby Alzheimera (ChA).
Związki z zielonej herbaty poprawiają kontrast w rezonansie magnetycznym
23 marca 2015, 12:29Związki z zielonej herbaty wykorzystano w rezonansie magnetycznym do poprawy jakości obrazu.
Mutacje białka tau mogą zwiększać ryzyko nowotworu
24 maja 2018, 13:11Mutacje białka tau, które zwykle kojarzy się z chorobami neurodegeneracyjnymi, wydają się nieznanym dotąd czynnikiem ryzyka nowotworu.
Obiecujące krople do rozpuszczania zaćmy
28 lipca 2015, 14:40Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego przetestowali na oddanych do badań ludzkich soczewkach oraz psach i królikach krople do oczu z lanosterolem, które rozpuszczają zaćmę.
W oczach pacjentów z chorobą Creutzfeldta-Jakoba występuje wysoki poziom prionów
26 listopada 2018, 13:19W oczach zmarłych ze sporadyczną, inaczej samoistną, chorobą Creutzfeldta-Jakoba (ang. sporadic Creutzfeldt-Jakob disease, sCJD) wykryto priony. To sugeruje, że oczy mogą umożliwiać wczesne wykrycie CJD.
Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.
Antybiotyk minocyklina wydłuża życie, bo kontroluje tempo produkcji białek w rybosomie
29 listopada 2018, 13:04Antybiotyk minocyklina może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi w czasie starzenia.