Barwniki owoców jagodowych kontra ślina
29 stycznia 2013, 18:06O prozdrowotnych, np. przeciwnowotworowych, właściwościach antocyjanów słyszy się już od jakiegoś czasu, jednak dopiero Mark Failla z Uniwersytetu Stanowego Ohio zajął się ich podatnością na degradujące oddziaływania ludzkiej śliny.
Kukurydziany sposób na cukrzycę typu 2. i stan zapalny
16 kwietnia 2019, 11:19Powstały nowe hybrydy fioletowej kukurydzy, które zawierają różne kombinacje związków przydatnych w zwalczaniu otyłości, stanu zapalnego i cukrzycy.
Pomidor niekoniecznie czerwony
27 października 2008, 23:22Nowa odmiana genetycznie zmodyfikowanego pomidora, bogata w barwniki z grupy antocyjanów, została zaprezentowana przez uczonych z John Innes Centre. Jeśli trafią kiedykolwiek na rynek, bez trudu znajdziecie je na sklepowej półce.
Sok z borówek chroni przed demencją?
27 stycznia 2010, 00:49Sok z borówek jest doskonałym środkiem poprawiającym funkcjonowanie umysłu - wynika z badania na amerykańskich 70-latkach. Składnikiem napoju odpowiedzialnym za jego korzystne działanie są najprawdopodobniej antocyjany - związki znane z silnego działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego.
Dla zdrowia ludzi naukowcy pracują nad kolorem pomarańczy
13 marca 2012, 17:08Naukowcy z Wielkiej Brytanii odnaleźli gen odpowiadający za "krwistość" owoców czerwonej pomarańczy. Ruby, bo tak go nazwano, został wprowadzony do nasion popularniejszej odmiany Walencja, dzięki czemu smaczne owoce będzie można uzyskać w różnych rejonach świata. I to mniejszym niż dotychczas kosztem.
Borówki i czerwone wino zmniejszają ryzyko zaburzeń erekcji
15 stycznia 2016, 12:30Spożywanie pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy wiąże się ze spadkiem ryzyka zaburzeń erekcji, zwłaszcza u mężczyzn w wieku poniżej 70 lat.
Czerwona cebula - przeciwrakowy specyfik na talerzu
13 czerwca 2017, 05:12Kanadyjscy naukowcy odkryli, że zapobiegając rakowi jelita grubego, warto sięgnąć po czerwoną cebulę.
Poznano kolejne prozdrowotne oddziaływania barwnika z jagód
5 kwietnia 2018, 15:30Antocyjany, barwniki występujące np. w jagodach, nasilają działanie ważnego enzymu - sirtuiny 6 - w komórkach nowotworowych. Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii uważają, że można to będzie wykorzystać w terapii onkologicznej.
Flawonoidy chronią mężczyzn przed parkinsonem
5 kwietnia 2012, 10:37Mężczyźni, którzy uwzględniają w swojej diecie napoje i pokarmy bogate we flawonoidy, np. jabłka, czerwone wino czy jagody, rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona.
Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli
31 października 2013, 13:13Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.