
Choroba Alzheimera to cukrzyca mózgu?
28 listopada 2013, 10:25Naukowcy zdobywają coraz więcej dowodów wskazujących, że choroba Alzheimera jest... odmianą cukrzycy typu 2. To jednocześnie dobra i zła wiadomość. Dobra, bo daje nadzieję, że uda się zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera tak, jak można zapobiegać cukrzycy

WHO: żaden z leków przetestowanych w ramach wielkiego projektu Solidarity nie pomaga na COVID
19 października 2020, 09:20Żadna z czterech terapii testowanych w ramach pilotowanego przez WHO wielkiego międzynarodowego badania leków przeciwko COVID-19 nie okazała się skuteczna. Zawiódł też remdesivir, z którym wiązano największe nadzieje. Po testach przeprowadzonych na 11 000 pacjentów w 400 szpitalach stwierdzono, że testowane leki nie wydłużają życia chorych.

Podwaliny pod tabletkę na alzheimera?
6 grudnia 2013, 13:31Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii opracowali metodę dostarczania przez barierę krew-mózg (ang. blood-brain barrier, BBB) białka, które rozpuszcza neurotoksyczne złogi beta-amyloidu.

To tau, a nie beta-amyloid uruchamia obumieranie neuronów w alzheimerze
3 listopada 2014, 13:19Obumieranie neuronów w chorobie Alzheimera uruchamia białko tau, a nie blaszki beta-amyloidu (Aβ). Odkrycie zmienia obowiązującą teorię rozwoju alzheimeryzmu, a także wyjaśnia, czemu niektóre osoby ze złogami amyloidowymi nie mają demencji.
Stres przyspiesza postępy choroby Alzheimera
4 września 2006, 09:31Hormony stresu wydają się przyspieszać formowanie charakterystycznych dla choroby Alzheimera zmian w mózgu.

Geny lekooporności z krowich placków
24 kwietnia 2014, 09:44Krowie odchody, które bywają często wykorzystywane jako nawóz, zawierają zaskakująco dużo nowo zidentyfikowanych genów antybiotykooporności (AR). Pochodzą one z bakterii z przewodu pokarmowego bydła. Choć żadnych nie znaleziono dotąd w superbakteriach atakujących ludzi, naukowcy z Uniwersytetu Yale przypuszczają, że zagrożenie jest realne.

Enzym od witaminy A i testosteronu
12 grudnia 2016, 12:14Enzym, który przekształca beta-karoten z diety w witaminę A, reguluje także poziom testosteronu i wzrost prostaty.

Naukowcy wyjaśnili, dlaczego mamy ochotę na coś słodkiego po obfitym posiłku
17 lutego 2025, 13:12Z pewnością znacie to uczucie, gdy po obfitym posiłku czujecie się najedzeni i nachodzi Was ochota na coś słodkiego. Naukowcy z Instytutu Badań nad Metabolizmem im. Maxa Plancka w Kolonii odkryli, że tajemnica tego zjawiska tkwi w mózgu. Okazało się bowiem, że te same komórki nerwowe, które informują nas, że już jesteśmy najedzeni, są też odpowiedzialne za nasze późniejsze pożądanie słodkości.

Kłopoty z odinstalowaniem Internet Explorera 8
29 sierpnia 2008, 10:02Na blogu Microsoftu ukazało się ostrzeżenie dotyczące Interet Explorera 8. Wynika z niego, że w niektórych przypadkach osoby, które używają Windows XP z SP3 nie będą mogły odinstalować IE8.

Smakowanie fruktozy trzustką
7 lutego 2012, 12:47Komórki beta wysp trzustki wykorzystują do wykrycia fruktozy receptory smaku. W odpowiedzi wydzielają insulinę.