![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Białko układu odpornościowego reguluje wrażliwość na gorycz
21 kwietnia 2015, 11:21Czynnik martwicy nowotworu (ang. tumor necrosis factor, TNF), wydzielane przez komórki układu odpornościowego białko z grupy cytokin, nie tylko indukuje stan zapalny, ale i pomaga regulować wrażliwość na gorycz.
![](/media/lib/13/1187772453_950947-d6f76689f8b17b63f2a7d3717910e2cd.jpeg)
Czemu zawdzięczamy gorzki smak kawy?
22 sierpnia 2007, 08:43Chemicy odkryli, jakie substancje odpowiadają za gorycz palonej kawy. Dzięki tej wiedzy będzie można uzyskać łagodniejszą wersję naparu.
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Dużo solą, bo więcej czują
17 czerwca 2010, 10:44Różnice genetyczne wpływają na to, ile soli lubimy dodać do przygotowywanych potraw i czy przypadną nam do gustu produkty z obniżoną zawartością białych kryształków. Amerykanie z College'u Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii ustalili, że niektórzy ludzie jedzą więcej soli z dwóch powodów. Po pierwsze ją lubią, a po drugie za jej pomocą blokują gorzki posmak pokarmów.
![](/media/lib/206/n-dynie-c07cce183417b187731b56a089af20eb.jpg)
Łysienie wywołane zatruciem toksyną z gorzkiej dyni
28 maja 2018, 11:22Francuski dermatolog Philippe Assouly opisał na łamach JAMA Dermatology przypadki 2 kobiet, które zaczęły łysieć po zjedzeniu potraw z gorzkiej dyni. Specjalista podkreśla, że gorycz wiąże się z obecnością silnej toksyny - kukurbitacyny.
![](/media/lib/350/n-kawa-8761dadabadb4ba468911efb00ed035d.jpg)
Kawa zmienia nasze odczucia smakowe
24 kwietnia 2020, 17:44Chęć na zjedzenie czegoś słodkiego do kawy jest jak najbardziej naturalna. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Aarhus University, kawa zwiększa bowiem wrażliwość naszych kubków smakowych na słodycz. Wyniki badań opublikowano w piśmie Foods.
![](/media/lib/486/n-kawaczekolada-2b78ce92585c2b5e28e2bfc1d31495ce.jpg)
Geny łączą zamiłowanie do czarnej kawy z miłością do ciemnej czekolady
13 stycznia 2022, 05:47Przeprowadzone na Northwestern University badania dowodzą, że osoby lubiące czarną kawę lubią również ciemną (gorzką) czekoladę, a zamiłowanie to jest warunkowane genetycznie. Uczeni odkryli, że osoby posiadające wariant genu odpowiadającego za szybszy metabolizm kofeiny wolą bardziej gorzką, czarną kawę. Ten sam wariant genetyczny znaleziono u ludzi, który wolą ciemną czekoladę od mlecznej.
Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko
22 listopada 2013, 12:48Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.
![](/media/lib/88/n-pingwiny-cesarskie-c81d60004f9381dd4cd902cb55f5c1f9.jpg)
Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby
17 lutego 2015, 11:49Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.
![](/media/lib/224/i-kawka-3f5a8a5a850b169e86d5f0043245d9bc.jpg)
Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.
![](/media/lib/309/n-wolowina-dd15cfc12b9ca03feaf3c0012a9e68ab.jpg)
Peptydy z wołowiny blokują gorzki smak
16 maja 2018, 15:16Peptydy powstałe z rozkładu białka mięsa wołowego blokują receptory goryczy (T2R4) na języku. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości takie hydrolizaty enzymatyczne sprawią, że pewne pokarmy i leki będą postrzegane jako mniej gorzkie.