Mniejsza ilość aminokwasów siarkowych = niższe ryzyko kardiometaboliczne?
3 lutego 2020, 14:32Dieta roślinna może być kluczem do obniżenia ryzyka chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stwierdzili, że dieta z obniżoną ilością aminokwasów siarkowych - które występują w pokarmach wysokobiałkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy czy soja - koreluje z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zmiany spowodowane dietą
27 sierpnia 2009, 08:57W czerwonych krwinkach ciężarnych cierpiących na stan przedrzucawkowy znaleziono duże ilości ergotioneiny, aminokwasu występującego w niepasteryzowanych pokarmach (Reproductive Sciences).
Opracowano metodę analizy DNA pojedynczego ziarna ikry
30 maja 2017, 12:16Zespół z Uniwersytetów Hokkaido i Kraju Południowoczeskiego opracował metodę analizowania DNA pojedynczego ziarna ikry, dzięki czemu można identyfikować kawior pozyskiwany od bieług. Wg naukowców, pomoże to w utrzymaniu sprawiedliwego handlu (fair trade) i ochronie dzikich bieług (Huso huso).
Warany z Komodo wzmacniają zęby żelazem
26 lipca 2024, 09:32Zęby waranów z Komodo są pokryte żelazem, donoszą naukowcy z King's College London. Odkrycie może wyjaśniać, jak to się dzieje, że zęby waranów wciąż pozostają ostre oraz mogą dostarczyć informacji o tym, w jaki sposób drapieżne dinozaury zabijały i pożerały swoje ofiary. Warany z Komodo to największe żyjące obecnie jaszczurki. Średnia masa dorosłych osobników sięga 80 kilogramów. Są bardzo skutecznymi drapieżnikami o zakrzywionych zębach, podobnych do zębów wielu mięsożernych dinozaurów.
Składniki herba mate uśmiercają komórki raka jelita grubego
24 stycznia 2012, 11:30Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów. Ostatnie badania wskazują, że to bardzo dobry dla zdrowia zwyczaj, ponieważ bioaktywne składniki naparu wywołują śmierć komórek raka jelita grubego.
Jedzenie także aktywuje brunatną tkankę tłuszczową
30 sierpnia 2018, 05:18Nie tylko chłód, ale i jedzenie nasila termogenezę w brunatnej tkance tłuszczowej.
Mandarynki kontra nowotwory wątroby
11 września 2006, 10:27Naukowcy doszli ostatnio do wniosku, że jedzenie mandarynek lub zażywanie witaminy A obniża ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby.
Ötzi, alpejski człowiek lodu, był zarażony Helicobacter pylori
8 stycznia 2016, 11:47Paleopatolog Albert Zink i mikrobiolog Frank Maixner z Akademii Europejskiej w Bolzano (EURAC) znaleźli w zawartości żołądka Ötzi, alpejskiego człowieka lodu, dowody na obecność bakterii Helicobacter pylori.
"Zegarek" monitoruje chemię organizmu
4 lutego 2020, 12:21Urządzenie wielkości zegarka może monitorować chemię organizmu, by pomóc w poprawie osiągów sportowych czy zidentyfikować ewentualne problemy zdrowotne. Jego twórcy uważają, że potencjalnych zastosowań jest wiele: od wykrywania odwodnienia po monitorowanie regeneracji organizmu.
ReCharge - doładowanie po chemioterapii
10 listopada 2009, 09:47Lody ReCharge, opracowane wspólnie przez Uniwersytet w Auckland i nowozelandzką firmę mleczarską Fonterra, to nadzieja dla pacjentów borykających się ze spowodowanymi chemioterapią zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego: przewlekłą biegunką, wymiotami, brakiem apetytu oraz anemią.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 9