Motyle świadczą o ociepleniu klimatu
21 sierpnia 2012, 08:58Amatorzy z Klubu Miłośników Motyli dostarczyli naukowcom z Uniwersytetu Harvarda niezwykle cenne dane, które pokazały, jak w miarę ocieplania się klimatu zmienia się zasięg motyli.
IBM przejmie Red Hata
29 października 2018, 17:11IBM poinformował o podpisaniu porozumienia, w ramach którego Błękitny Gigant przejmie znanego producenta jednej z dystrybucji Linuksa, firmę Red Hat. Transakcja będzie warta 34 miliardy dolarów. Jeśli do niej dojdzie będzie to trzecia największa w historii akwizycja na rynku IT.
Nobel za... czekoladę?
12 października 2012, 10:10Jeśli politycy chcą, by Polska stała się naukową potęgą, powinni przymusowo... karmić obywateli czekoladą. W The New England Journal of Medicine ukazał się artykuł, którego autor zauważa niezwykle silną korelację pomiędzy liczbą laureatów Nagrody Nobla w przeliczeniu na głowę mieszkańca, a konsumpcją czekolady w przeliczeniu na głowę mieszkańca.
Kurkumina naturalnym sposobem na zwiększenie wydolności wysiłkowej przy niewydolności serca
30 listopada 2018, 05:15Kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, główny składnik przyprawy curry, pomaga zmniejszyć nietolerancję wysiłku związaną z niewydolnością serca.
Węglowodory w Końskim Łbie
26 listopada 2012, 18:36Naukowcy z Institute for Radio Astronomy odkryli pierwsze w naszej galaktyce molekuły C3H+ obecne w przestrzeni międzygwiezdnej. Węglowodory, będące podstawą paliw kopalnych używanych na Ziemi, znaleziono w Mgławicy Koński Łeb.
Saturn szybko niszczy swoje pierścienie
18 grudnia 2018, 13:08Przeprowadzone przez NASA badania potwierdziły, że Saturn niszczy swoje pierścienie w maksymalnym tempie oszacowanym przez misje Voyager 1 i 2. Pierścienie są ściągane na powierzchnię planety, na którą spada tworzący je lód i pył.
Naczyniowa modyfikacja
3 stycznia 2013, 17:30Gorąca czekolada podana w pomarańczowych lub kremowych filiżankach smakuje lepiej, niż gdy serwuje się ją w czerwonej czy białej zastawie.
Skrajni przeciwnicy genetycznie modyfikowanej żywności najmniej o niej wiedzą
16 stycznia 2019, 05:49Osoby, które najbardziej zdecydowanie sprzeciwiają się genetycznie modyfikowanej żywności uważają, że wiedzą o niej najwięcej. Tymczasem badania wykazały, że wiedzą o niej najmniej
Giętkie i całkowicie przezroczyste urządzenie do obrazowania
21 lutego 2013, 13:10W austriackim laboratorium powstało płaskie, giętkie i przezroczyste urządzenie do obrazowania z wymiennego arkusza polimeru.
Rodzaj nasyconych kwasów tłuszczowych istotny dla ryzyka zawału
7 lutego 2019, 08:35Ludzie, w których diecie jest stosunkowo mało kwasów palimitynowego i stearynowego - występujących przede wszystkim w mięsie nasyconych kwasów tłuszczowych z liczbą atomów węgla równą bądź większą od 16 - i którzy zamiast tego sięgają białka roślinne, wydają się mniej zagrożeni zawałem serca.