Organizmy niektórych osób doprowadzają do zmutowania wirusa HIV
21 marca 2008, 09:49Niektórzy ludzie dysponują wersją genu, która doprowadzając do mutacji, spowalnia namnażanie wirusa HIV. Dzięki temu obniża się jego zjadliwość (PLoS Pathogens).
![© slightly-less-rand omlicencja: Creative Commons](/media/lib/24/1204799926_790261-a921e0a384b75d5c72badceca457c4aa.jpeg)
Know-how walki płci za kierownicą
6 marca 2008, 10:28Kobiety i mężczyźni ciągle spierają się (i to nie tylko podczas jazdy) o sposób prowadzenia samochodu przez drugą z płci. Naukowcy twierdzą, że zjawisko to ma podłoże genetyczne.
![© Editor Blicencja: Creative Commons](/media/lib/24/1204297757_766976-358c9eb6896ca73fc5a4d65d8a91e742.jpeg)
Tłuste włosy pochłaniają ozon
29 lutego 2008, 15:03Przetłuszczone włosy absorbują więcej ozonu niż ich czysty odpowiednik (Atmospheric Environment). Nie oznacza to, że powinniśmy zrezygnować z ich pielęgnowania, ale samo odkrycie jest interesujące...
![© Mari Tefre/Global Crop Diversity Trust](/media/lib/23/1204105195_932036-87c9710d348ede5bee992db7512c8bef.jpeg)
Spadkobiercy arki Noego
27 lutego 2008, 09:26Na położonej za kołem arktycznym norweskiej wyspie Spitsbergen otwarto właśnie największą i prawdopodobnie najnowocześniejszą na świecie przechowalnię nasion. Już w pierwszych dniach działalności ten ogromny kompleks przyjął ponad 100 milionów nasion pochodzących z ponad 100 krajów świata. W ten sposób powstaje największa i najbardziej różnorodna kolekcja nasion, jaką kiedykolwiek stworzono na Ziemi.
![](/media/lib/22/1202805774_584613-6eb5b470b284fac7a8ffcabb43f06ca9.jpeg)
Z okien na ciuchy
12 lutego 2008, 01:03Gdy tylko pada słowo "nanotechnologia", zaraz wyobrażamy sobie ultranowoczesne urządzenia elektroniczne, mikroskopijne mechanizmy oraz gadżety rodem z wysokobudżetowych filmów fantastycznych. Rzeczywistość potrafi być jednak dużo bardziej prozaiczna. Dzięki dodatkowi "nano" możemy mieć na przykład... czystszą odzież.
![](/media/lib/22/1202034054_926637-a59587f08f5f91e83c10f60dd7dbb45a.jpeg)
Idealna cebulka?
3 lutego 2008, 00:41Wielu z nas zdążyło już zapomnieć o szczypiących w oczy szamponach. Dzięki naukowcom nasze dzieci mogą nie wiedzieć, co to łzy płynące po przekrojeniu cebuli. Złagodzona wersja wspomnianego warzywa to efekt pracy badaczy z Nowej Zelandii i Japonii. Co ważne dla przeciwników krzyżowania DNA organizmów, zmodyfikowane rośliny nie powstały przez dodanie do nich obcych genów, lecz przez wyłączenie jednego z istniejących.
![](/media/lib/22/1201601324_074636(2)-6b1395073dc9577793d829e7430e7518.jpeg)
Skóra powie prawdę o naszym porannym wstawaniu
29 stycznia 2008, 10:01Zegar biologiczny ukryty w komórkach skóry może ujawnić, czy nasz tryb życia jest dopasowany do jego wskazań. Wystarczy więc przeprowadzić biopsję i już wiadomo, czy dana osoba cierpi na zaburzenia snu lub rytmu dobowego i kim jest: sową czy skowronkiem.
![Francuski rzeźbiarz Stéphane Cariou© Jekkyllicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1201007643_376253-2438acef9ff83841dee78dcdd78a86a8.jpeg)
Lepiej rzeźbić niż malować
22 stycznia 2008, 13:09Po przeanalizowaniu długości życia dawnych mistrzów okazało się, że rzeźbiarze byli bardziej długowieczni niż malarze. Praca w twardym materiale wymagała większej tężyzny fizycznej i nagimnastykowania, co w naturalny sposób wzmacniało układ odpornościowy. To dlatego Rafael nie dożył do czterdziestki, a Donatello świętował 80. urodziny.
![Amanatsu](/media/lib/20/1199451207_282591-6df8805d2835f587bab95e1766f2d0ee.jpeg)
Cały ogród na jednym drzewie
4 stycznia 2008, 12:51Japończycy to miłośnicy nowości i miniaturyzacji. Ta ostatnia jest wynikiem chronicznego niedoboru miejsca. Manabu Fukushima, 71-letni rolnik z Ongi, wyhodował na jednym drzewku aż 11 odmian cytrusów.
![© André Karwathlicencja: Creative Commons](/media/lib/17/1193309270_842946-54efc5456355a3009c4b57e9cc994ed5.jpeg)
Herba mate walczy ze złym cholesterolem
25 października 2007, 10:46Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów naparu. W zależności od pory dnia jest to napój pobudzający lub orzeźwiający. Przygotowuje się go z suszonych i sproszkowanych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Teraz okazuje się, że nasila on aktywność enzymu obniżającego poziom złego i zwiększającego stężenie dobrego cholesterolu.