
Oznaczanie żywności GMO zmniejsza liczbę jej przeciwników
28 czerwca 2018, 11:47Znakowanie żywności GMO powoduje, że zmniejsza się niechęć wobec niej. Amerykański Departament Rolnictwa przygotowuje zalecenia dotyczące oznaczeń żywności zawierającej genetycznie modyfikowane organizmy. W związku z tym naukowcy z University of Vermont postanowili zbadać, co to może oznaczać dla producentów.

Psy lubią tłuszcze, a koty pragną węglowodanów
6 czerwca 2018, 10:39Psy lubią zjeść tłusto, a koty preferują węglowodany, wynika z najnowszych badań nad preferencjami domowych pupili. Badania te rzucają nowe światło na potrzeby żywieniowe zwierząt i pokazują, że nieprawdziwe jest przekonanie, iż koty potrzebują diety wysokobiałkowej.

Bez pewnego enzymu z tkanki tłuszczowej myszy pozostają szczupłe na burgerowej diecie
4 maja 2018, 11:19Analizując mechanizmy molekularne leżące u podłoża otyłości, naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że jeśli z tkanki tłuszczowej myszy usunie się genetycznie enzym NAMPT, nawet na bardzo tłustej diecie gryzonie stają się całkowicie oporne na rozwój nadwagi czy otyłości.

Zielone dachy zasiedlają organizmy glebowe przyniesione przez ptaki i prądy powietrzne
9 kwietnia 2018, 09:04Gatunki, które nie potrafią latać, dostają się na zielone dachy dzięki ptakom czy prądom powietrznym.

Wiadomo, jak wysięk wód gruntowych wpływa na wzrost rafy koralowej
28 marca 2018, 15:08W strefach przybrzeżnych dopływająca woda podziemna (ang. submarine groundwater discharge, SGD) jest ważnym źródłem słodkiej wody, a także związków organicznych, substancji biogennych czy metali. Ostatnie badania pokazały, w jaki sposób SGD wpływa na wzrost rafy koralowej.

Ile porostów występuje w Alpach? Dużo, bo ponad 3 tys.
14 marca 2018, 07:34Alpy są domem dla ponad 3 tys. porostów.

Aktywność fizyczna zachowuje nas w zdrowiu i opóźnia starzenie się
9 marca 2018, 14:09Aktywność fizyczna pozwala utrzymać nas nie tylko w zdrowiu, ale i powoduje, że ciało jest młodsze niż wiek metrykalny. Przekonują o tym badania przeprowadzone przez naukowców z University of Rigmingham i King's College London.

Nanozymy przyszłością leczenia chorób zapalnych?
5 marca 2018, 14:16Naukowcy z Uniwersytetu Nankińskiego zbadali nanomateriały (nanozymy), które skutecznie naśladują aktywność enzymów kontrolujących stężenia reaktywnych form tlenu (RFT). Chińczycy mają nadzieję, że w ten sposób uda się opracować nową klasę środków przeciwzapalnych.

Archeany mogłyby przetrwać na Enceladusie?
28 lutego 2018, 06:16Niemiecko-austriacki zespół naukowy poinformował na łamach Nature Communications, że najbliższe pozaziemskie życie może istnieć na Enceladusie, księżycu Saturna. Zdaniem uczonych mogą na nim panować idealne warunki dla archeanów (archeobakterii).

Koniec z efektem jo-jo?
14 lutego 2018, 11:09Za jakiś czas efekt jo-jo może odejść w niepamięć, bo naukowcom udało się odkryć w mózgu molekularny przełącznik, który reguluje spalanie tłuszczu, zwłaszcza po okresach odchudzania.