
Leczniczy barwnik spożywczy
29 lipca 2009, 08:10Popularny barwnik spożywczy może okazać się skutecznym lekiem zapobiegającym uszkodzeniom rdzenia kręgowego - twierdzą naukowcy z Rochester Medical Center. O ich odkryciu poinformowało czasopismo Proceedings of the National Academy of Sciences.

Klerokineza - nowy mechanizm podziału komórkowego
19 grudnia 2012, 07:24Analizując procesy zapoczątkowujące nowotworzenie, naukowcy natrafili na ślad nowego rodzaju podziału komórkowego - klerokinezy.

Doskonały motyl w zbiorach Centrum Edukacji Przyrodniczej UJ
13 grudnia 2019, 05:09Naukowa kolekcja motyli zdeponowana w CEP UJ jest jednym z najbardziej liczących się zbiorów na świecie. Owocem badań terenowych przeprowadzonych w czerwcu 2019 r. na wysokogórskich terenach Peru u podnóża Kordyliery Huayhuash było odkrycie na wysokości 4000 m n.p.m. wyjątkowego okazu motyla - drugiego na świecie gatunku owada, którego skrzydła od strony grzbietowej mają całkowicie jaskrawosrebrne ubarwienie.

Nadchodzi spożywcza bawełna?
6 września 2009, 11:47Już wkrótce krzewy bawełny mogą zyskać nowe zastosowanie w gospodarce człowieka. Dzięki modyfikacji genetycznej nasiona tej rośliny mogą stać się... doskonałym pokarmem dla człowieka

Wiemy, dlaczego tygrys jest biały
24 maja 2013, 08:35Rzadko spotykane białe tygrysy występują obecnie głównie w ogrodach zoologicznych. Jak się okazuje, ich jasne wybarwienie futra jest spowodowane zmianą w pojedynczym genie