Mikrobąble z tlenem sprawiają, że guzy piersi są wrażliwsze na radioterapię

30 stycznia 2018, 12:16

Potraktowanie raków piersi wypełnionymi tlenem mikrobąbelkami sprawia, że są one 3-krotnie bardziej wrażliwe na napromienianie. Zwiększa się też przeżywalność zwierzęcych modeli tej choroby.



Kurkumina poprawia nastrój i pamięć

24 stycznia 2018, 12:00

Podczas testów kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, wywierała korzystny wpływ na pamięć i nastrój osób z łagodnymi związanymi z wiekiem zaburzeniami pamięci.


Suplement dla kobiet na szybsze bieganie

19 stycznia 2018, 12:53

Kobiety, które zażywają specjalny suplement - mieszankę chelatów 3 minerałów i 2 pochodnych aminokwasów - biegają szybciej.


Przy dłuższym stosowaniu ibuprofen wpływa na procesy w jądrach

10 stycznia 2018, 13:06

Zażywanie przez dłuższy czas ibuprofenu prowadzi u mężczyzn do kompensowanego hipogonadyzmu.


Suplementacja przeciwutleniaczami ma nikły wpływ na zakwasy

20 grudnia 2017, 06:08

Zażywanie przeciwutleniaczy, by zmniejszyć bolesność mięśni po ćwiczeniach, nie daje prawie żadnego efektu.


Syntetyczny kannabinoid skutecznie zwalcza obturacyjny bezdech senny

30 listopada 2017, 12:00

Duże, przeprowadzone w wielu ośrodkach testy wykazały, że syntetyczny tetrahydrokannabinol, dronabinol, jest skuteczną i bezpieczną metodą leczenia obturacyjnego bezdechu sennego (ang. obstructive sleep apnea, OSA).


Skupiona wiązka ultradźwięków zmniejsza drżenia u chorych z parkinsonem

31 października 2017, 13:16

Małe pilotażowe badanie wskazuje na skuteczność skupionej wiązki ultradźwięków w leczeniu drżenia w przebiegu choroby Parkinsona.


Psylocybina pomaga pacjentom z lekooporną depresją

13 października 2017, 13:11

Psylocybina resetuje mózgi pacjentów z depresją.


Brak dowodów na skuteczność połowy nowych terapii przeciwnowotworowych

5 października 2017, 08:59

Z najnowszych badań wynika, że brak jest dowodów, by połowa nowych zatwierdzonych w Unii Europejskiej terapii antynowotworowych przedłużała życie pacjentów lub poprawiała jego jakość.


Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze

25 sierpnia 2017, 10:33

Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy