Słonie też miewają olśnienia

25 sierpnia 2011, 10:00

Słonie indyjskie (Elephas maximus) miewają olśnienia. Oznacza to, że nie uciekając się do metody prób i błędów, nagle dochodzą do właściwego rozwiązania problemu. W prasie naukowej opisano właśnie przypadek samca o imieniu Kandula. Zmyślne zwierzę wpadło na to, że walający się po wybiegu w zoo sześcian można wykorzystać jako stopień pozwalający sięgnąć do owoców, które w innym razie wisiały zbyt wysoko, by dało się nimi pożywić.



Zapach zestresowanego człowieka stresuje psy i wpędza je w pesymizm

30 lipca 2024, 08:21

Psy, które wyczuwają stres u człowieka, dokonują bardziej „pesymistycznych” wyborów, donoszą naukowcy z Uniwersytetu z Bristolu. Uczeni przeprowadzili badania nad wpływem zapachu zestresowanych ludzi na stan emocjonalny psów i ich zdolność do uczenia się. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach Scientific Reports.


Szczurza pamięć pomoże ludziom

27 lutego 2013, 11:13

Jak twierdzą naukowcy z Indiana University, szczur potrafiłby odpowiedzieć na pytanie, skąd ma smakołyk. Badania uczonych z Indiany dostarczyły pierwszego dowodu na istnienie tzw. pamięci źródła u zwierząt nieczłowiekowatych. Otwiera to przed naukowcami nowe, fascynujące możliwości.


Niedźwiedziówka

Grunt to być niesmacznym

4 czerwca 2007, 11:30

Entomolodzy z Wake Forest University rozszyfrowali sposób, w jaki ćmy stanowiące przysmak nietoperzy chronią się przed zjedzeniem. Naśladują dźwięki wydawane przez swoich niesmacznych pobratymców...


Nauka via żołądek

26 lipca 2013, 09:55

Zwykle tygrysy uwielbiają wodę, lecz Jae Jae, tygrys sumatrzański z London Zoo, woli się trzymać na płyciźnie. By kot mógł się lepiej schłodzić podczas upałów i by poprawić jego kondycję fizyczną, opiekunowie postanowili zorganizować dla niego "lekcje" pływania.


John Grimshaw (L) i Andy Peg przy czekoladowym samochodzie. W tle słynny meczet w Timbuktu© www.biotruck.co.uk

Czekoladowy napęd

2 stycznia 2008, 16:11

Czekolada to dla wielu zgubny przysmak, niedługo jednak może okazać się, iż jest pożywna nie tylko w przypadku ludzi, lecz również dla naszych samochodów.


Żabie udka kością brytyjsko-francuskiej niezgody?

16 października 2013, 06:26

Dotąd żabie udka uznawano za francuski przysmak, ale wykopaliska ze stanowiska Blick Mead w Amesbury w hrabstwie Wiltshire wskazują, że Brytyjczycy wyprzedzili południowych sąsiadów o ok. 8 tys. lat i byli pierwszymi amatorami płaziego dania na świecie.


Czekolada zmniejsza gęstość kości

25 stycznia 2008, 11:12

Czekolada może osłabiać kości, sprzyjając złamaniom. Australijskie badania wykazały, że kobiety, które codziennie jedzą czekoladę, mają słabsze kości od pań ulegających słodkiej pokusie rzadziej niż raz w tygodniu.


Psy identyfikują kierunek rozprzestrzeniana się głosu

8 maja 2014, 10:53

Specjaliści z Instytutu Antropologii Ewolucyjnej im. Maksa Plancka zaprojektowali i przeprowadzili eksperyment, którego wyniki sugerują, że psy potrafią reagować na kierunek, w którym rozprzestrzenia się ludzki głos.


Pszczeli rachmistrz

30 września 2008, 08:57

Pszczoły to naprawdę mądre owady. Nie tylko tworzą pojęcia abstrakcyjne, np. symetrii i asymetrii, ale potrafią nawiązać dialog międzygatunkowy, a nawet policzyć do czterech (PLoS One and Animal Cognition).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy