Wysokie żelazo może zwiększać apetyt

25 sierpnia 2015, 11:06

Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt.



Tokamak z MIT-u zrewolucjonizuje produkcję energii?

11 sierpnia 2015, 10:00

Koncepcja wytwarzania energii z kontrolowanej fuzji jądrowej narodziła się przed ponad 60 laty, a pierwszy tokamak został uruchomiony w 1956 roku. Praktyczne wykorzystywanie energii z takiego źródła jest jednak obecnie równie odległe, jak i wówczas. Jednak najnowsze badania naukowców z MIT-u dają nadzieję, że ludzkość w końcu zacznie korzystać z fuzji jądrowej


Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości

3 sierpnia 2015, 09:04

Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.


Nie ma palmy? Czas na glinę...

29 lipca 2015, 11:10

By uzupełnić niedobory mikro- i makroelementów, dzikie szympansy (Pan troglodytes schweinfurthii) z lasów Ugandy jedzą coraz częściej glinę.


Sieją spustoszenie, by odstraszyć rywali

14 lipca 2015, 11:21

W czasie zalotów samce Latrodectus hesperus niszczą duże partie pajęczyny samicy i owijają je swoimi nićmi. Wg kanadyjskich naukowców, zmniejszając atrakcyjność sieci samicy, zachowanie to ma odstraszyć potencjalnych rywali. Co ciekawe, samica nie wydaje się przejmować zniszczeniami.


Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego

3 lipca 2015, 11:59

Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.


Uśmierzanie bólu za pomocą organicznej elektroniki

13 maja 2015, 12:19

Wszczepialna pompa jonowa, która uwalnia substancję naturalnie występującą w organizmie - kwas γ-aminomasłowy (GABA) - hamuje przewodzenie sygnału bólowego. Eksperymenty prowadzono in vitro i na żywych szczurach, ale gdy już uzyskano dowód, że koncepcja w ogóle działa, w niedalekiej przyszłości będzie ją można wdrożyć u pacjentów z uszkodzeniem nerwów.


Cykl reprodukcyjny inny niż u pozostałych

21 kwietnia 2015, 10:04

Wampirzyce piekielne (Vampyroteuthis infernalis) żyją długo i rozmnażają się wielokrotnie jak ryby. To różni je od innych głowonogów, które rozmnażają się tylko raz w ciągu życia i umierają po pierwszym okresie rozrodu.


Odkryto cząsteczki blokujące białko sprzyjające powstaniu nowotworu

10 kwietnia 2015, 10:49

Naukowcy z Uniwersytetu Kansas odkryli 6 drobnocząsteczkowych inhibitorów onkoproteiny HuR, która wiąże się z RNA i sprzyja wzrostowi guzów.


Lepki śluz utyka w połowie drogi

19 lutego 2015, 12:19

Naukowcy z Uniwersytetu Missouri odkryli, że u pacjentów z mukowiscydozą śluz nie tyle zalega na wyściółce narządów wewnętrznych, co utyka w komórkach, które go wytwarzają.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy