
Całe kraje na podsłuchu
19 marca 2014, 10:29NSA stworzyła system, który pozwala jej na przechwycenie treści wszystkich rozmów telefonicznych odbywających się na terenie wybranego kraju. Rozmowy takie mogą być przechowywane przez miesiąc. Odtworzenie i analiza rozmów nie wymaga wcześniejszego zidentyfikowania rozmówców

Sposób pisania na klawiaturze ujawni emocje
14 października 2014, 06:38Naukowcy z Islamskiego Uniwersytetu Technologicznego w Bangladeszu pracują nad programem, który na podstawie sposobu pisania potrafiłby zidentyfikować emocje osoby korzystającej z klawiatury.

Zidentyfikowano materiał o najwyższej temperaturze topnienia
28 lipca 2015, 08:49Dzięki symulacjom komputerowym naukowcom z Brown University udało się zidentyfikować materiał o najwyższej znanej temperaturze topnienia. Z Physical Review B dowiadujemy się, że odpowiednie proporcje hafnu, azotu i węgla dadzą materiał, którego temperatura topnienia wyniesie 4400 kelwinów (4126 stopni Celsjusza)

Wystarczy minuta, by sobie pomóc
27 kwietnia 2016, 16:08Naukowcy z McMaster University odkryli, że zaledwie jedna minuta bardzo intensywnych ćwiczeń zapewnia korzyści zdrowotne podobne do związanych z dłuższym tradycyjnym treningiem wytrzymałościowym.

Osteolektyna - czynnik wzrostu, który cofa osteoporozę
14 grudnia 2016, 12:30Zespół z UT Northwestern odkrył nowy kościotwórczy czynnik wzrostu - osteolektynę (Clec11a) - który u myszy cofa osteoporozę.

Fatalny stan uzębienia trzymanych w niewoli orek
13 października 2017, 10:25Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził zakrojone na szeroką skalę badania stanu uzębienia trzymanych w niewoli orek. Okazało się, że zęby znajdują się w naprawdę kiepskim stanie, co rodzi obawy o zdrowie ogólne i dobrostan zwierząt.

C-BORD: dokładne i szybkie kontrole kontenerów
22 czerwca 2018, 11:49Od kilku dni na terenie jedynego w Polsce głębokowodnego terminala kontenerowego w Gdańsku (DCT-Gdańsk) odbywają się testy kompleksowego systemu wykrywania ładunków niebezpiecznych i nielegalnych opracowywanego w ramach projektu C-BORD finansowanego z programu Horyzont 2020 Unii Europejskiej

Nowo odkryty gen pomoże w zwalczaniu raka piersi, jajników i prostaty
3 kwietnia 2019, 10:06Dające przerzuty nowotwory jajników, prostaty i piersi są bardzo trudne do leczenia i często kończą się śmiercią pacjenta. Naukowcy z Salk Institute odkryli właśnie nową rolę, jaką odgrywa gen kodujący proteinę CDK12. Wyniki ich pracy opublikowano w piśmie Genes & Development.

Prebiotyki pomagają myszom walczyć z czerniakiem, aktywując odporność przeciwnowotworową
11 lutego 2020, 18:29Amerykańscy naukowcy wykazali, że 2 prebiotyki, mucyna oraz inulina, spowalniają wzrost czerniaka u myszy, zwiększając zdolność układu odpornościowego do zwalczania nowotworu.

Znaleźli środkowoeuropejskie piwo sprzed 6 000 lat. Nowa technika identyfikacji złocistego napoju
30 lipca 2020, 11:39Specjaliści z Austriackiej Akademii Nauk opracowali nową metodę identyfikacji piwa i innych spożywczych ekstraktów słodowych w zapiskach archeologicznych. Efektem ubocznym naszych badań jest potwierdzenie, że już w 4. tysiącleciu przed naszą erą w centralnej Europie wytwarzano napoje słodowe (być może piwo)