![](/media/lib/32/kamizelka-z-kevlaru-e2646b8ac5672ab95931c570b3bb2a70.jpg)
Biobójczy kevlar
21 lipca 2008, 16:26Wynaleziony w 1965 roku w laboratoriach DuPonta kevlar jest używany w kamizelkach kulooodpornych, hełmach i trampolinach, wzmacnia się też nim kable światłowodowe oraz umieszcza w obuwiu czy odzieży. Łatwiej więc chyba powiedzieć, gdzie go nie ma niż wyliczyć możliwe zastosowania. Teraz do korzystnych właściwości tych włókien poliamidowych trzeba będzie dołączyć zwalczenie szkodliwych drobnoustrojów: bakterii, wirusów i grzybów (Industrial & Engineering Chemistry Research).
Przywraca mowę
21 lipca 2008, 11:28Amerykańscy lekarze zrealizowali niewielkie studium, w ramach którego udało im się wykazać, że lek na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) przywraca mowę u osób z chorobą Alzheimera (BioMed Central BMC Neurology).
![Uszkodzenie krążka międzykręgowego](/media/lib/32/2402908537_772ed073fa-62af573f68077c39d78f8c7f07dc6404.jpg)
Kręgosłup jak nowy
21 lipca 2008, 02:23Lekarze z poznańskiego szpitala im. Wiktora Degi wszczepili, jako pierwsi w Polsce, nowy typ implantu zastępującego krążki międzykręgowe, zwane potocznie dyskami. Wynalazek znacznie poprawia jakość życia chorych, u których doszło z różnych powodów do uszkodzenia tych elastycznych struktur zbudowanych z tkanki łącznej. Właściwości mechaniczne urządzenia zapewniają przywrócenie kręgosłupowi pacjenta ruchliwości bardzo zbliżonej do naturalnej.
Ocena ryzyka zawału po nowemu
20 lipca 2008, 00:59Pomiar stężenia białek transportujących cholesterol jest lepszym wskaźnikiem ryzyka zawału serca, niż ilość poszczególnych "frakcji" cholesterolu w osoczu krwi - donoszą badacze na łamach prestiżowego czasopisma The Lancet. Odkrycie może stać się istotnym krokiem na drodze do zmiany obowiązujących od lat standardów oceny zagrożenia atakiem serca.
![Aedes aegypti](/media/lib/21/1201275116_140828-59a916bdc6e1974f96fa7b9eb86e3d0e.jpeg)
Czy lekarz ukłuje jak komar?
19 lipca 2008, 02:14Inżynierowie z japońskiego Uniwersytetu Tokai oraz Indyjskiego Instytutu Techologii w mieście Kharagpur stworzyli prototyp nowego typu igły do pobierania krwi, której ukłucie jest całkowicie bezbolesne. Inspiracją do stworzenia urządzenia był aparat gębowy samicy komara.
![© Alessandro Zangrilli](/media/lib/12/1184671473_677263-67087b03d0ddd73f584826e5c99be09a.jpeg)
Ciężkie życie śpiocha
19 lipca 2008, 01:12O szkodliwości niedosypiania czytaliśmy wielokrotnie. Okazuje się jednak, że z punktu widzenia układu krwionośnego jeszcze bardziej niekorzystne jest spanie zbyt długo. O odkryciu informują specjaliści z North Carolina School of Public Health.
![](/media/lib/32/mumia-e054edf4ca100f2c80073f992ec5b7a5.jpg)
Wrzody epoki prekolumbijskiej
18 lipca 2008, 13:48W żołądku meksykańskiej mumii sprzed ok. 700 lat znaleziono DNA Helicobacter pylori. Oznacza to, że Indianie cierpieli na wrzody żołądka jeszcze przed przybyciem na te tereny europejskich odkrywców, a wywołujące je bakterie przywędrowały do Ameryk 11 tys. lat temu wraz z osadnikami z Azji (BMC Microbiology).
![](/media/lib/27/1210066593_060449-9336f1fa96fabed76a979d3c24de232a.jpeg)
Jak się odchudzać, by schudnąć?
18 lipca 2008, 02:20Na każdym kroku zalewani jesteśmy informacjami o nowych programach dietetycznych. Zdaniem ich twórców każdy z nich zapewnia błyskawiczną utratę masy, poprawę samopoczucia i mnóstwo innych korzyści. A jak jest w rzeczywistości? Izraelscy naukowcy postanowili porównać skuteczność trzech popularnych diet i ich wpływ na stan zdrowia.
![Telomery](/media/lib/31/telomere_caps-ddab71cf04af5637eaaf9c0c67086f2f.gif)
Stres, odporność i chromosomy
17 lipca 2008, 02:27Dlaczego stres osłabia naszą odporność? Wiele wskazuje na to, że właśnie poznaliśmy odpowiedź. Klucz do rozwiązania zagadki leży, zdaniem naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, na "szarym końcu" naszych chromosomów.
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Zdrowy argentyński hamburger
16 lipca 2008, 16:38Biochemicy z argentyńskiego Centrum Badań i Rozwoju Kriotechnologii Pokarmów opracowali niskotłuszczowe hamburgery o obniżonej zawartości sodu, które smakują podobnie jak ich niezdrowy pierwowzór.