Ty się stresujesz, mój mózg (też) reaguje

9 marca 2018, 12:39

Stres przekazywany przez innych wpływa na  mózg w taki sam sposób, jak stres przeżywany osobiście.


Potencjalnego sprawcę szkolnej masakry można wcześniej wyłapać

28 lutego 2018, 13:28

Niedawno w USA doszło do kolejnej masakry w szkole. Dotychczas nikt nie potrafi zapobiec tego typu wydarzeniom, tymczasem już przed kilkunastu laty ukazała się interesująca analiza na temat strzelanin w szkole. Została ona przygotowana przez Departament Edukacji i Secret Service, służbę odpowiedzialną m.in. za ochronę prezydenta USA.


Nasze postrzeganie wieku nie jest statyczne

27 lutego 2018, 10:36

To, co uznajemy za wiek średni czy starość, zmienia się z wiekiem. Generalnie im starsi jesteśmy, tym młodsi się czujemy.


Kardiolipina poprawia źle poskładane białka

26 lutego 2018, 13:45

Specjaliści z Uniwersytetu w Guelph odkryli przyczynę obumierania neuronów w przebiegu choroby Parkinsona (ChP).


Gdy głośno myślimy, ciszej słyszymy

26 lutego 2018, 13:13

Głośność naszych myśli wpływa na to, jak postrzegamy rzeczywiste dźwięki.


Podglądanie mózgu za pomocą EEG

23 lutego 2018, 12:54

Na Uniwersytecie Toronto Scarborough powstała technika, która pozwala cyfrowo zrekonstruować obrazy, które postrzega dana osoba, na podstawie danych zebranych przez EEG.


Badali, w jaki sposób ketamina usuwa objawy depresji w zaledwie pół godziny

16 lutego 2018, 12:35

U gryzoni ketamina ogranicza wybuchowe generowanie impulsów w bocznej uzdeczce (ang. lateral habenula, LHb) międzymózgowia, prowadząc do błyskawicznego zredukowania objawów depresji.


Większe grupy społeczne korzystnie wpływają na inteligencję (przynajmniej dzierzbowronów)

8 lutego 2018, 14:48

Wzrastanie i przebywanie w liczebniejszych grupach społecznych (stadach) zwiększa inteligencję dzierzbowronów.


Światło moduluje funkcje hipokampa i uczenie przestrzenne

7 lutego 2018, 07:00

Spędzanie zbyt długiego czasu w słabo oświetlonych pomieszczeniach może zmieniać strukturę mózgu, upośledzając zdolność do uczenia i zapamiętywania.


Język obcy zmniejsza odrazę do kontrowersyjnych produktów

6 lutego 2018, 11:28

Ludzie są bardziej skłonni zjeść potrawy, które uznają za odrażające, jeśli zaprezentuje się je w języku obcym. Restauratorzy lepiej więc zrobią, wymieniając w menu "escargot", a nie ślimaki.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy