By osiągnąć korzyści, starsze kobiety nie muszą robić aż 10 tys. kroków dziennie

30 maja 2019, 11:00

W przypadku starszych kobiet, by zmniejszyć śmiertelność, nie trzeba dziennie robić aż 10 tys. kroków.


Większy obwód szyi może wskazywać na zespół metaboliczny. Naukowcy wskazali wartości graniczne

30 maja 2019, 07:14

Obwód szyi pomaga wskazać osoby zagrożone zespołem metabolicznym.


Zestresowany? To urządzenie powie ci, czy rzeczywiście i jak bardzo...

28 maja 2019, 14:34

Na jednym z amerykańskich uniwersytetów powstał test do wykrywania biomarkerów stresu (hormonów i neuroprzekaźników) w różnych płynach ustrojowych: pocie, krwi, moczu czy ślinie.


Metabolit bakterii kwasu mlekowego wpływa na komórki odpornościowe

24 maja 2019, 13:01

Pewien metabolit bakterii kwasu mlekowego wiąże się z receptorami człowiekowatych, w tym ludzi, i wywołuje migrację monocytów. To w ten sposób fermentowane pokarmy "porozumiewają się" z naszym układem odpornościowym.


Nawet 17 mln Polaków może mieć nadciśnienie tętnicze

23 maja 2019, 13:28

Nadciśnienie tętnicze może mieć nawet 17 mln Polaków, jeśli przyjmiemy obowiązujące od 2017 r. normy amerykańskie – przekonywali w środę specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie. Polscy hipertensjolodzy zaproponowali nowe wytyczne leczenia nadciśnienia.


Ustalili, czemu zbyt krótki sen nie jest dobry dla serca

22 maja 2019, 12:05

Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder odkryli, w jaki sposób zbyt krótki sen szkodzi zdrowiu sercowo-naczyniowemu.


Marsz i trening siłowy obniżają ryzyko zgonów związanych z marskością wątroby

21 maja 2019, 14:39

Chodzenie i trening siłowy znacząco obniżają ryzyko zgonów związanych z marskością wątroby.


Coraz więcej wiadomo o wpływie kawy na jelita

20 maja 2019, 12:51

Kawosze od dawna wiedzą, że ich ulubiony napój wspomaga pracę jelit. Naukowcy z Teksasu, którzy próbują ustalić, czemu dokładnie się tak dzieje, zauważyli, że wcale nie chodzi o kofeinę.


Metale oddziałują na wchodzący w skład proinsuliny peptyd C

20 maja 2019, 12:04

Metale z bloku d, takie jak cynk, miedź i chrom, wiążą się ze stanowiącym część cząsteczki proinsuliny peptydem C i wpływają na jego zachowanie. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (UCD) wyjaśniają, że ich badanie reprezentuje nową dziedzinę nauki - metaloendokrynologię, która zajmuje się rolą metali w procesach biologicznych.


Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy

17 maja 2019, 13:43

Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy