
By osiągnąć korzyści, starsze kobiety nie muszą robić aż 10 tys. kroków dziennie
30 maja 2019, 11:00W przypadku starszych kobiet, by zmniejszyć śmiertelność, nie trzeba dziennie robić aż 10 tys. kroków.

Większy obwód szyi może wskazywać na zespół metaboliczny. Naukowcy wskazali wartości graniczne
30 maja 2019, 07:14Obwód szyi pomaga wskazać osoby zagrożone zespołem metabolicznym.

Zestresowany? To urządzenie powie ci, czy rzeczywiście i jak bardzo...
28 maja 2019, 14:34Na jednym z amerykańskich uniwersytetów powstał test do wykrywania biomarkerów stresu (hormonów i neuroprzekaźników) w różnych płynach ustrojowych: pocie, krwi, moczu czy ślinie.

Metabolit bakterii kwasu mlekowego wpływa na komórki odpornościowe
24 maja 2019, 13:01Pewien metabolit bakterii kwasu mlekowego wiąże się z receptorami człowiekowatych, w tym ludzi, i wywołuje migrację monocytów. To w ten sposób fermentowane pokarmy "porozumiewają się" z naszym układem odpornościowym.

Nawet 17 mln Polaków może mieć nadciśnienie tętnicze
23 maja 2019, 13:28Nadciśnienie tętnicze może mieć nawet 17 mln Polaków, jeśli przyjmiemy obowiązujące od 2017 r. normy amerykańskie – przekonywali w środę specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie. Polscy hipertensjolodzy zaproponowali nowe wytyczne leczenia nadciśnienia.

Ustalili, czemu zbyt krótki sen nie jest dobry dla serca
22 maja 2019, 12:05Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder odkryli, w jaki sposób zbyt krótki sen szkodzi zdrowiu sercowo-naczyniowemu.

Marsz i trening siłowy obniżają ryzyko zgonów związanych z marskością wątroby
21 maja 2019, 14:39Chodzenie i trening siłowy znacząco obniżają ryzyko zgonów związanych z marskością wątroby.

Coraz więcej wiadomo o wpływie kawy na jelita
20 maja 2019, 12:51Kawosze od dawna wiedzą, że ich ulubiony napój wspomaga pracę jelit. Naukowcy z Teksasu, którzy próbują ustalić, czemu dokładnie się tak dzieje, zauważyli, że wcale nie chodzi o kofeinę.

Metale oddziałują na wchodzący w skład proinsuliny peptyd C
20 maja 2019, 12:04Metale z bloku d, takie jak cynk, miedź i chrom, wiążą się ze stanowiącym część cząsteczki proinsuliny peptydem C i wpływają na jego zachowanie. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (UCD) wyjaśniają, że ich badanie reprezentuje nową dziedzinę nauki - metaloendokrynologię, która zajmuje się rolą metali w procesach biologicznych.

Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 13:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.