
Metabolit bakterii kwasu mlekowego wpływa na komórki odpornościowe
24 maja 2019, 13:01Pewien metabolit bakterii kwasu mlekowego wiąże się z receptorami człowiekowatych, w tym ludzi, i wywołuje migrację monocytów. To w ten sposób fermentowane pokarmy "porozumiewają się" z naszym układem odpornościowym.

Nawet 17 mln Polaków może mieć nadciśnienie tętnicze
23 maja 2019, 13:28Nadciśnienie tętnicze może mieć nawet 17 mln Polaków, jeśli przyjmiemy obowiązujące od 2017 r. normy amerykańskie – przekonywali w środę specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie. Polscy hipertensjolodzy zaproponowali nowe wytyczne leczenia nadciśnienia.

Ustalili, czemu zbyt krótki sen nie jest dobry dla serca
22 maja 2019, 12:05Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder odkryli, w jaki sposób zbyt krótki sen szkodzi zdrowiu sercowo-naczyniowemu.

Marsz i trening siłowy obniżają ryzyko zgonów związanych z marskością wątroby
21 maja 2019, 14:39Chodzenie i trening siłowy znacząco obniżają ryzyko zgonów związanych z marskością wątroby.

Coraz więcej wiadomo o wpływie kawy na jelita
20 maja 2019, 12:51Kawosze od dawna wiedzą, że ich ulubiony napój wspomaga pracę jelit. Naukowcy z Teksasu, którzy próbują ustalić, czemu dokładnie się tak dzieje, zauważyli, że wcale nie chodzi o kofeinę.

Metale oddziałują na wchodzący w skład proinsuliny peptyd C
20 maja 2019, 12:04Metale z bloku d, takie jak cynk, miedź i chrom, wiążą się ze stanowiącym część cząsteczki proinsuliny peptydem C i wpływają na jego zachowanie. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis (UCD) wyjaśniają, że ich badanie reprezentuje nową dziedzinę nauki - metaloendokrynologię, która zajmuje się rolą metali w procesach biologicznych.

Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 13:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.

Salon stylizacji paznokci: stałe skażenie powietrza i podwyższone ryzyko nowotworu
15 maja 2019, 14:04Pracownicy salonów stylizacji paznokci stale stykają się z zanieczyszczeniami powietrza, np. formaldehydem czy benzenem. Z tego powodu naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder porównują ich do zatrudnionych w rafineriach ropy naftowej czy warsztatach samochodowych.

Glukozamina może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
15 maja 2019, 12:47Regularne zażywanie suplementów glukozaminy może się wiązać z obniżonym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, np. udarów. By przetestować tę teorię, potrzebne są jednak testy kliniczne.

Barwnik E171 zaburza działanie mikrobiomu
14 maja 2019, 12:01Oznaczany jako E171 tlenek tytanu(IV) - biel tytanowa - występuje w licznych produktach, m.in. majonezie czy paście do zębów. Stykamy się z nim codziennie, a ostatnie badania naukowców z Uniwersytetu w Sydney pokazały, że wpływa on na mikrobiom i może wyzwalać różne choroby, np. raka jelita grubego i nieswoiste zapalenia jelit (ang. inflammatory bowel diseases, IBD).