
Maliny pomagają w walce ze stanem przedcukrzycowym
26 lutego 2019, 15:45Czerwone maliny mogą pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy u osób ze stanem przedcukrzycowym.

Niebieski barwnik borówek pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi
25 lutego 2019, 13:07Zjadanie 200 gramów borówek amerykańskich każdego dnia na przestrzeni miesiąca może poprawić funkcje naczyń i ciśnienie skurczowe (ang. systolic blood pressure) u zdrowych osób.

Cukrzycy są narażeni na bóle krzyża i karku
24 lutego 2019, 18:17Cukrzycy są narażeni na 35-procentowy wzrost ryzyka bólów krzyża i 24-procentowy wzrost ryzyka bólów karku, donoszą naukowcy z University of Sydney. Takie wyniki uzyskano podczas metaanalizy dostępnych wyników badań, które łączyły cukrzycę z występowaniem bólów pleców i szyi.

Jako pierwsi wykazali, że można zmierzyć poziom witaminy D we włosie
22 lutego 2019, 19:14Irlandzcy naukowcy jako pierwsi wykazali, że można zmierzyć poziom witaminy D w ludzkich włosach.

Triklosan zmniejsza skuteczność antybiotyków
22 lutego 2019, 12:39Stosowany jako środek bakteriobójczy triklosan wprowadza bakterie w permanentny stan, w którym są one w stanie tolerować normalnie śmiertelne dawki antybiotyków, w tym antybiotyków stosowanych w leczeniu zakażeń układu moczowego.

Gdy brakuje witaminy D, rusztowanie otaczające neurony jest łatwiej rozkładane przez enzymy
21 lutego 2019, 06:17Witamina D jest niezbędna do prawidłowego działania sieci perineuronalnej, która stabilizuje połączenia między neuronami. To może wyjaśniać, czemu jej niedobory prowadzą do takich zaburzeń, jak depresja.

Pompki – doskonały bezpłatny test oceny ryzyka chorób układu krążenia
20 lutego 2019, 14:44Zdolność do wykonania odpowiedniej liczby pompek może być darmowym sposobem oceny ryzyka chorób układu krążenia. Okazuje się, że aktywny mężczyzna w średnim wieku, który jest w stanie wykonać ponad 40 pompek ma znacznie mniejszą szansę, że w ciągu kolejnych 10 lat zapadnie na choroby układu krążenia, niż jego aktywny rówieśnik, zdolny do wykonania mniej niż 10 pompek.

Wiemy, dlaczego dieta wysokobiałkowa skraca życie
20 lutego 2019, 13:33Naukowcy z South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) odkryli, dlaczego dieta wysokobiałkowa jest niezdrowa. Ponadto potwierdzili wyniki wcześniejszych badań wskazujących, że węglowodany wcale nie są tak szkodliwe, jak się powszechnie uważa. Profesor Christopher Proud mówi, że jego zespół odkrył, jak składniki diety wpływają na długość życia.

Palacze mają mniejsze szanse w walce z czerniakiem
19 lutego 2019, 06:33Chorzy na czerniaka, którzy palą papierosy, mają o 40% mniejszą od niepalących szanse na przeżycie choroby. Takie wnioski płyną z przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii badań nad 700 osobami.

Wypalanie ponad 20 papierosów dziennie szkodzi widzeniu barwnemu
18 lutego 2019, 13:16Wypalanie ponad 20 papierosów dziennie może prowadzić do uszkodzenia wzroku.