
Kto żuje, ten szybciej chodzi
28 maja 2018, 12:12Żucie gumy podczas chodzenia podwyższa tętno i wydatkowanie energii - twierdzi zespół dr. Yuki Hamady z Uniwersytetu Waseda w Tokio.

Podczas grilla skóra wchłania więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych niż płuca
24 maja 2018, 14:10Skóra jest ważniejszym szlakiem wychwytu rakotwórczych związków powstających podczas grillowania niż oddychanie i płuca. Autorzy artykułu z pisma Environmental Science & Technology zauważyli też, że ubranie nie chroni tak dobrze, jak mogłoby się wydawać.

Już w ciągu godziny samochoód może stać się śmiertelną pułapką
24 maja 2018, 14:03W temperaturze 71 stopni Celsjusza można usmażyć jajko, giną bakterie salmonelli, a człowiek doświadcza oparzeń trzeciego stopnia. Taką właśnie temperaturę może osiągnąć deska rozdzielcza samochodu zaparkowanego w pełnym słońcu. Dwuletnie dziecko pozostawione w takim samochodzie może umrzeć w ciągu godziny.

Smog obnażony: jest metoda precyzyjnej analizy składu pyłu zawieszonego
24 maja 2018, 10:32Atmosferyczny pył zawieszony, popularnie zwany smogiem, staje się coraz bardziej uciążliwy. Jego drobiny atakują płuca nie tylko mieszkańców dużych miast. W państwach uprzemysłowionych są obecne dosłownie wszędzie, nawet na obszarach leśnych pozornie odległych od aglomeracji miejskich

Poruszanie nogami kluczowe dla zdrowia mózgu i układu nerwowego
23 maja 2018, 12:29Używanie nóg, szczególnie w ramach treningu obciążeniowego, wysyła do mózgu sygnały, które są kluczowe dla powstawania zdrowych neuronów.

Dzięki rzeżusze wykazali, że niektóre rośliny wchłaniają i transportują witaminę B12
21 maja 2018, 13:17Naukowcy z Uniwersytetu Kentu dokonali ważnego odkrycia, jak poprawić skład witaminowy roślin pod kątem diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Przypadkowe odkrycie łączy toksynę E. coli z nieswoistymi zapaleniami jelit
18 maja 2018, 14:07Przez przypadek odkryto zależność między dobrze znaną toksyną produkowaną przez pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) - mikrocyną B17 - a nieswoistymi zapaleniami jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD).

Peptydy z wołowiny blokują gorzki smak
16 maja 2018, 17:16Peptydy powstałe z rozkładu białka mięsa wołowego blokują receptory goryczy (T2R4) na języku. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości takie hydrolizaty enzymatyczne sprawią, że pewne pokarmy i leki będą postrzegane jako mniej gorzkie.

Dieta bogata w błonnik chroni myszy przed wirusem grypy
16 maja 2018, 14:05Ustawiając poziom reagowania układu odpornościowego na zdrowym poziomie, błonnik zwiększa przeżywalność zarażonych wirusem grypy myszy.

U chrapiących występują rozległe uszkodzenia tkanki nerwów i mięśni podniebienia miękkiego
15 maja 2018, 12:40U osób, które chrapią, występują rozległe uszkodzenia tkanki nerwów i mięśni podniebienia miękkiego. To z kolei może powodować problemy z przełykaniem i przyczyniać się do rozwoju bezdechu sennego.