Aktywność fizyczna zachowuje nas w zdrowiu i opóźnia starzenie się
9 marca 2018, 15:09Aktywność fizyczna pozwala utrzymać nas nie tylko w zdrowiu, ale i powoduje, że ciało jest młodsze niż wiek metrykalny. Przekonują o tym badania przeprowadzone przez naukowców z University of Rigmingham i King's College London.
Mieszkanie w dzieciństwie i wczesnej dorosłości w słonecznych miejscach chroni przed stwardnieniem rozsianym
8 marca 2018, 13:13Osoby, które mieszają na obszarach z większą ekspozycją słoneczną (chodzi zwłaszcza o UVB), wydają się rzadziej zapadać na stwardnienie rozsiane (SR). Duże znaczenie wydaje się mieć styczność ze słońcem w wieku 5-15 lat.
Międzypłciowe różnice początków bólu
7 marca 2018, 13:01Na poziomie komórkowym początki bólu są zupełnie inne dla samic i samców.
Substancja wytwarzana przez bakterię mikrobiomu skóry chroni przed nowotworami skóry
1 marca 2018, 12:50Bakteria powszechnie bytująca na skórze produkuje substancję, która chroni przed nowotworami skóry.
Wirusy grypy wpływają na działanie centrum pamięciowego mózgu
28 lutego 2018, 12:07Samice myszy zarażone 2 szczepami wirusa grypy wykazywały zmiany w budowie i działaniu hipokampa. Były one widoczne miesiąc od infekcji, a więc długo po zakończeniu ostrej fazy choroby.
Badanie moczu pokaże, w jakim stopniu postarzało się nasze ciało
27 lutego 2018, 14:33Naukowcy odkryli, że w miarę starzenia w ludzkim moczu rośnie poziom związku wskazującego na uszkodzenia oksydacyjne RNA. Ponieważ łatwo określić poziom tego markera, już wkrótce można by w ten sposób mierzyć, jak bardzo postarzało się nasze ciało i określać wiek biologiczny.
Bez magnezu ani rusz...
27 lutego 2018, 07:09Przy niedostatecznych stężeniach magnezu witamina D nie może być metabolizowana.
Antypróchnicowe wino
21 lutego 2018, 14:35Polifenole z wina przeszkadzają bakteriom odpowiedzialnym za próchnicę i choroby przyzębia.
Lipidy z bardzo długimi łańcuchami zapobiegają zespołowi suchego oka
21 lutego 2018, 07:20Lipidy o bardzo długich łańcuchach mogą zapobiegać zespołowi suchego oka.
Związki przewlekłego bólu ze spożyciem glutaminianu sodu
19 lutego 2018, 12:53Problem chronicznego bólu jest rozpowszechniony na całym świecie. Wydaje się jednak, że pomóc może niewielka, a co najważniejsze tania, zmiana diety. Pilotażowe badania przeprowadzane w Meru w Kenii sugerują bowiem, że istnieje związek między przewlekłym bólem a spożyciem glutaminianu sodu (ang. monosodium glutamate, MSG). Naukowcy wykazali, że kiedy uczestnicy studium zmniejszali jego spożycie, ich stan się poprawiał.