Aktywność fizyczna zachowuje nas w zdrowiu i opóźnia starzenie się

9 marca 2018, 15:09

Aktywność fizyczna pozwala utrzymać nas nie tylko w zdrowiu, ale i powoduje, że ciało jest młodsze niż wiek metrykalny. Przekonują o tym badania przeprowadzone przez naukowców z University of Rigmingham i King's College London.


Mieszkanie w dzieciństwie i wczesnej dorosłości w słonecznych miejscach chroni przed stwardnieniem rozsianym

8 marca 2018, 13:13

Osoby, które mieszają na obszarach z większą ekspozycją słoneczną (chodzi zwłaszcza o UVB), wydają się rzadziej zapadać na stwardnienie rozsiane (SR). Duże znaczenie wydaje się mieć styczność ze słońcem w wieku 5-15 lat.


Ibuprofen

Międzypłciowe różnice początków bólu

7 marca 2018, 13:01

Na poziomie komórkowym początki bólu są zupełnie inne dla samic i samców.


Substancja wytwarzana przez bakterię mikrobiomu skóry chroni przed nowotworami skóry

1 marca 2018, 12:50

Bakteria powszechnie bytująca na skórze produkuje substancję, która chroni przed nowotworami skóry.


Wirusy grypy wpływają na działanie centrum pamięciowego mózgu

28 lutego 2018, 12:07

Samice myszy zarażone 2 szczepami wirusa grypy wykazywały zmiany w budowie i działaniu hipokampa. Były one widoczne miesiąc od infekcji, a więc długo po zakończeniu ostrej fazy choroby.


Badanie moczu pokaże, w jakim stopniu postarzało się nasze ciało

27 lutego 2018, 14:33

Naukowcy odkryli, że w miarę starzenia w ludzkim moczu rośnie poziom związku wskazującego na uszkodzenia oksydacyjne RNA. Ponieważ łatwo określić poziom tego markera, już wkrótce można by w ten sposób mierzyć, jak bardzo postarzało się nasze ciało i określać wiek biologiczny.


Bez magnezu ani rusz...

27 lutego 2018, 07:09

Przy niedostatecznych stężeniach magnezu witamina D nie może być metabolizowana.


Antypróchnicowe wino

21 lutego 2018, 14:35

Polifenole z wina przeszkadzają bakteriom odpowiedzialnym za próchnicę i choroby przyzębia.


Lipidy z bardzo długimi łańcuchami zapobiegają zespołowi suchego oka

21 lutego 2018, 07:20

Lipidy o bardzo długich łańcuchach mogą zapobiegać zespołowi suchego oka.


Związki przewlekłego bólu ze spożyciem glutaminianu sodu

19 lutego 2018, 12:53

Problem chronicznego bólu jest rozpowszechniony na całym świecie. Wydaje się jednak, że pomóc może niewielka, a co najważniejsze tania, zmiana diety. Pilotażowe badania przeprowadzane w Meru w Kenii sugerują bowiem, że istnieje związek między przewlekłym bólem a spożyciem glutaminianu sodu (ang. monosodium glutamate, MSG). Naukowcy wykazali, że kiedy uczestnicy studium zmniejszali jego spożycie, ich stan się poprawiał.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy