![](/media/lib/46/herbata-czarna_m-1107ed16550ad8e76620cd9288d1835b.jpg)
Ocieplenie klimatu psuje smak herbaty
31 grudnia 2010, 16:49Plantatorzy herbaty ze stanu Asam w północno-wschodnich Indiach twierdzą, że zmiana klimatu wpłynęła na ich uprawy. Nie chodzi przy tym wyłącznie o zmniejszenie plonów, ale o zniekształcenie smaku naparu.
![](/media/lib/189/n-slon-indyjski-9b21e5d2ec721f785268c51927463a62.jpg)
W niedzielę w wypadku kolejowym w Indiach zginęło 5 słoni
11 grudnia 2017, 13:37W indyjskim stanie Assam pociąg zabił w niedzielę (10 grudnia) 5 słoni, w tym ciężarną samicę. Słonie przechodziły przez tory na terenie plantacji herbaty.
![Filiżanka herbaty](/media/lib/10/1182684498_296448-79e4a579abead81711d27a6cf788e8a1.jpeg)
Herbaciane zastępniki
24 czerwca 2007, 11:22Czteroosobowy zespół hinduskich naukowców ze stanu Assam opracował na bazie herbaty pigułkę i napój gazowany. Mogą one ponoć zastąpić filiżankę naparu, choć przyjemność, zdaje się, nie ta sama.
![Bhut Jolokia© Gannon Anjo](/media/lib/17/1193497788_473379-aa618975dfbd0eb3cbcebc36f20b2d2f.jpeg)
Najpikantniejsza z pikantnych
27 października 2007, 14:56Badacze z Uniwersytetu Stanowego Nowego Meksyku odkryli najpikantniejszą papryczkę chilli świata. Pochodząca z indyjskiego stanu Assam odmiana Bhut Jolokia została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
![](/media/lib/54/ryz-a189481476eaf2273bb1b822b1e66fe5.jpg)
Ryż bez gotowania
17 września 2009, 12:53Indyjscy naukowcy z Central Rice Research Institute (CRRI) w Orisie wyhodowali nowy rodzaj ryżu, którego przed jedzeniem nie trzeba gotować, a jedynie moczyć w wodzie.
![](/media/lib/60/nepenthes-khasiana-7a171f937be63689fa2d2d84f9385208.jpg)
Lek przeciwgrzybiczny z dzbanecznika
26 lutego 2010, 17:40Nepenthes khasiana to roślina owadożerna z rodziny dzbanecznikowatych. Jest endemitem i występuje wyłącznie na wzgórzach Khasi w indyjskim stanie Assam. Tubylcy tradycyjnie wypijają ciecz wypełniającą liście pułapkowe, wierząc w jej właściwości lecznicze. Okazuje się, że praktyka wcale nie jest pozbawiona sensu, ponieważ roślina zawiera naturalne substancje przeciwgrzybiczne.