Większe ilości białka roślinnego chronią przed wczesną menopauzą
27 czerwca 2017, 11:39Długoterminowe wysokie spożycie białek roślinnych może chronić kobiety przed wczesną menopauzą.
Hałas związany z transportem zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy
26 czerwca 2017, 11:14Hałas związany z transportem zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Probiotyki zwiększają przeżywalność pszczół stykających się z pestycydami
20 czerwca 2017, 05:38Probiotyki mogą zwiększać przeżywalność pszczół miodnych wystawionych na oddziaływanie pestycydów.
Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?
24 maja 2017, 13:01Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.
Marihuana szkodzi w szkole i źle wpływa na ambicje uczniów
12 maja 2017, 10:21Kanadyjscy naukowcy w University of Waterloo połączyli używanie marihuany z gorszymi postępami w nauce. Uczniowie, którzy palą marihuanę z mniejszym prawdopodobieństwem otrzymują dobre stopnie i mniej chętnie idą na studia.
Ruchowy eliksir dłuższego życia
11 maja 2017, 10:52Osoby, które intensywnie ćwiczą, mają dłuższe telomery od ludzi z umiarkowaną aktywnością fizyczną i prowadzących siedzący tryb życia.
Antydepresant czasowo wyłącza barierę krew-mózg
28 kwietnia 2017, 11:19Lek przeciwdepresyjny amitryptylina czasowo hamuje barierę krew-mózg, pozwalając innym lekom dotrzeć do mózgu.
Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu
6 kwietnia 2017, 16:13Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.
Herbata i demencja nie ma szans
20 marca 2017, 13:12W populacji 55+ codzienne picie herbaty o połowę zmniejsza ryzyko demencji. U osób genetycznie zagrożonych chorobą Alzheimera (nosicieli wersji genu apolipoproteiny E ApoE4) efekt zabezpieczający może być jeszcze większy, bo aż 86-proc.
Zmiany klimatu zagrażają zdrowiu ludzi. Tu i teraz
16 marca 2017, 13:33Lekarze z 11 organizacji medycznych skupionych w nowo powołanym Medical Society Consortium on Climate and Health ostrzegają, że globalne zmiany klimatu zagrażają zdrowiu ludzi. Skala zagrożeń rozciąga się od bardziej zanieczyszczonego powietrza, poprzez zwiększone zanieczyszczenie wody po rozszerzający się zasięg występowania komarów roznoszących choroby zakaźne