Picie słodzonych napojów w okresie dojrzewania źle wpływa na pamięć
31 lipca 2014, 06:20Codzienne spożywanie w okresie dojrzewania napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy lub sacharozą może niekorzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywanie informacji.
Cukry dodane z napojów przyspieszają pierwszą miesiączkę
29 stycznia 2015, 07:23Dziewczynki, które piją dużo słodkich napojów, wcześniej przechodzą pierwszą miesiączkę.
Pszczoły z miast unikają cukrów przetworzonych
19 maja 2016, 09:15Badanie naukowców z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny pokazało, że na obszarach miejskich pszczoły nadal trzymają się diety z nektaru i unikają przetworzonych cukrów z ludzkich źródeł, np. słodzonych napojów.
Obrazoburcze niebieskie wino dla zwykłych ludzi
24 czerwca 2016, 10:55Po 2 latach współpracy z Uniwersytetem Kraju Basków i technologami żywności z agendy rządowej Azti Tecnecalia hiszpański start-up Gïk zaprezentował niebieskie wino.
Oligosacharydy z ludzkiego mleka nowym sposobem na lekooporność?
21 sierpnia 2017, 12:03W ludzkim mleku wykryto oligosacharydy, które zarówno same zwalczają bakterie, jak i wzmacniają skuteczność białek antybakteryjnych.
Jak nietoperze walczą ze skutkami upojenia
13 kwietnia 2007, 10:09Upijać się mogą nie tylko ludzie, ale i zwierzęta, np. słonie czy nietoperze po spożyciu sfermentowanych owoców. Poruszanie się po stałym lądzie czy w powietrzu w takim stanie jest niebezpieczne, dlatego tak istotne są sposoby neutralizowania skutków intoksykacji. Naukowcy odkryli, że nietoperze zjadają np. w tym celu określone cukry owocowe.
Na co komu łajno słonia?
19 kwietnia 2007, 09:18Holenderscy naukowcy odkryli w odchodach słonia grzyby, które pomogą w rozkładzie włókien i drewna do biopaliw.
Dieta uboga w tłuszcze lub cukry wywołuje stres
20 kwietnia 2007, 10:40Podczas eksperymentów na myszach naukowcy odkryli, że zmiana diety na uboższą w tłuszcze lub węglowodany może wyzwalać niepokój i stres.
Moc tkwiąca w wodorostach wakame
12 września 2006, 12:27Badania na zwierzętach sugerują, że brązowe wodorosty, nazywane też wodorostami wakame, które stosuje się powszechnie w kuchni azjatyckiej (np. do zup i sałatek), zawierają składnik przyczyniający się do utraty wagi. Ten składnik to fukoksantyna, znana ze swoich właściwości "antycukrzycowych".
Ektomikoryza sprzed 52 mln lat
27 grudnia 2011, 09:22Wg naukowców, mikoryza to kluczowy wynalazek w ewolucji roślin lądowych. Szacuje się, że pojawiła się ok. 400 mln lat temu. Niedawno w bursztynie indyjskim wielkości orzecha włoskiego odkryto pierwszy przypadek ektomikoryzy grzyba i rośliny okrytonasiennej sprzed 52 mln lat.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 …