![](/media/lib/277/n-muffinki-096e454ee1d509c3ed751ec623a0cdef.jpg)
Muffinka zapobiegająca chorobom serca
22 maja 2017, 11:40Na Uniwersytecie Queensland (UQ) powstała muffinka, która ma obniżać ryzyko chorób serca.
![](/media/lib/342/n-watroba-45967ee7ae346d0ea39ca687c2e54544.jpg)
Diety wysokotłuszczowa i wysokotłuszczowa z dodatkiem fruktozy uszkadzają wątrobowe mitochondria
2 października 2019, 11:05Wysokie stężenia fruktozy w diecie hamują zdolność wątroby do metabolizowania tłuszczu. Efekt jest specyficzny dla fruktozy; równie wysokie poziomy glukozy poprawiają bowiem spalającą tłuszcz funkcję wątroby. Innymi słowy, naukowcy wykazali, że suplementacja diety wysokotłuszczowej fruktozą i glukozą wywiera rozbieżny (dywergencyjny) wpływ na działanie wątrobowych mitochondriów i utlenianie kwasów tłuszczowych.
![](/media/lib/559/n-elena1-d46f3e97df46a82c66eaf9f81338bf98.jpg)
Pierwsza w historii kobieta, która otrzymała tytuł doktora
21 sierpnia 2023, 15:45Elena Cornaro Piscopia to pierwsza kobieta w historii, która otrzymała tytuł doktora filozofii. Na jej sukces złożyły się osobiste talenty, postawa ojca, otwarte głowy wielu osób oraz miejsce urodzenia. Oto krótka biografia tej niezwykłej kobiety.
![](/media/lib/20/1199875302_169097-c29687a1a3c57b059d9bf5f6338b5ac6.jpeg)
Co za dużo (higieny), to niezdrowo
1 września 2008, 01:15Medycyna, choć ma wiele cech sztuki, jest przede wszystkim niezwykle precyzyjną nauką. W ostatnich dniach Amerykańska Akademia Otolaryngologii wydała szczegółowe zalecenia dotyczące pozornie błahej sprawy, jaką jest... usuwanie wosku wytwarzanego w uszach.
![](/media/lib/35/nasiona-lubinu-32f9c271bd819d9e8ac52d370815225a.jpg)
Zdrowsza kiełbasa z łubinu
4 stycznia 2011, 09:47W krajach rozwijających się spożycie mięsa stale rośnie. Eksperci z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacują, że do roku 2050 globalna produkcja mięsa jeszcze się podwoi. Naukowcy uważają jednak, że ze względów ekonomicznych i zdrowotnych składniki roślinne powinny zastąpić surowe materiały zwierzęce. I tak np. nasiona łubinu można by wykorzystać do uzyskania niskotłuszczowych kiełbasek.
![](/media/lib/241/n-koza-310d97bc98b8453cb770cfd8d6b462be.jpg)
Koniec koziego kontraktu ogrodniczego
1 marca 2016, 13:23Sprowadzone jesienią zeszłego roku do Minto-Brown Island Park w Salem w Oregonie w ramach pilotażowego programu kozy miały wyjadać gatunki inwazyjne, m.in. jeżynę kaukaską (Rubus armeniacus) i bluszcz pospolity (Hedera helix). Przez nieposkromiony apetyt pochłaniały jednak całą roślinność bez wyjątku i kosztowały 5-krotnie więcej od zatrudnianych zwykle ludzi.
![](/media/lib/297/n-farbowanie-3d080fb08f472e5477dbe28ecc8f7830.jpg)
Ekologiczne farbowanie
9 stycznia 2018, 13:12Dzięki zmodyfikowanym genetycznie pałeczkom okrężnicy (Escherichia coli) będzie można uzyskiwać błękit indygowy do barwienia dżinsu w bardziej przyjazny środowisku sposób.
![](/media/lib/339/n-miod-ddcbb1313969678738c8c464ca7a8758.jpg)
Elektroprzędziony opatrunek z miodem manuka
15 kwietnia 2020, 11:48O właściwościach medycznych i prozdrowotnych miodu manuka pisze się i mówi już od dość dawna. Próbując go wykorzystać w dobie narastającej lekooporności, naukowcy z Japonii posłużyli się elektroprzędzeniem nanowłókien, by uzyskać nowatorskie opatrunki na rany i oparzenia.
![Granulowane drożdże](/media/lib/7/1178644542_519556-fad164291cdcd8a941756e4d5e819ae6.jpeg)
Drożdże wykrywają materiały wybuchowe
8 maja 2007, 17:11Biotechnolodzy zmienili drożdże piwowarskie w taki sposób, że w kontakcie ze składnikiem min lądowych zaczynają się jarzyć na zielono.
![Staphylococcus aureus](/media/lib/46/34165928_bc3fc63fb7-2860b4821e68d702ee8627f7bdbd493b.jpg)
Antybakteryjna powłoka aktywowana światłem
6 kwietnia 2009, 21:17Nowy rodzaj powłoki antybakteryjnej, aktywowanej za pomocą najprostszych źródeł światła, został opracowany przez badaczy z University College London. Innowacyjny materiał może znaleźć zastosowanie m.in. w szpitalach oraz w zakładach produkcji żywności.