![Foie gras w całości](/media/lib/10/1182247342_074021-b187aeedfe291364e790587b84cbb096.jpeg)
Niebezpieczne foie gras
19 czerwca 2007, 09:57Uwaga, miłośnicy kuchni francuskiej! Jedzenie foie gras, czyli stłuszczonej gęsiej wątróbki, może u osób z genetyczną podatnością na tę chorobę wywoływać amyloidozę – ostrzegają naukowcy z University of Tennessee.
![](/media/lib/19/1196851735_934655-2c4737b5b143273d5975615cc402a62a.jpeg)
Życie pochodzi z kanapki?
5 grudnia 2007, 10:42Ponieważ hipoteza zupy nie sprawdziła się przy wyjaśnianiu początków życia na Ziemi, Helen Hansma, biochemik z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara, zdecydowała się na inne kulinarne porównanie: kanapkę. Wg niej, przypominające ciasto francuskie warstwy pewnego minerału, miki, stworzyły idealne warunki dla formowania się istotnych dla życia substancji.
![Obecnie tak wygląda, niestety, jedyna perspektywa dla chorych na stwardnienie rozsiane](/media/lib/29/2060511927_258c729c9a-925bf26d90afba30dca25e6d636959ab.jpg)
Nowa nadzieja dla chorych na stwardnienie rozsiane
6 czerwca 2008, 07:16Efekty wrodzonego uszkodzenia mózgu u myszy można odwrócić, podając im ludzkie komórki blisko spokrewnione z komórkami macierzystymi - donoszą badacze z amerykańskiego Rochester Medical Center. Nowa terapia ma szansę w przyszłości skutecznie leczyć osoby chore np. na stwardnienie rozsiane.
Blokada hormonalna upośledza intelekt
29 lipca 2008, 09:22Zespół doktora Christiana Nelsona z Memorial Sloan-Kettering Cancer Center w Nowym Jorku zaobserwował, że stosowana w leczeniu raka prostaty terapia deprywacji hormonalnej może wywierać lekki negatywny wpływ na funkcjonowanie poznawcze chorych (Cancer).
Ślimak jak alga
28 listopada 2008, 01:04Badacze z Uniwersytetu Maine rozwikłali zagadkę ślimaka zdolnego do... przeprowadzania fotosyntezy. Okazuje się, że jego niezwykłe umiejętności są możliwe dzięki wyrafinowanej "kradzieży".
![](/media/lib/40/361px-full_length_hammerhead_ribozyme-48f6fb56d21dc1415341e5f8699f1be5.png)
Najmniejszy ekosystem świata?
30 kwietnia 2009, 00:40Procesy ewolucji i specjalizacji mogą zachodzić nawet w przypadku... pojedynczych cząsteczek RNA - udowadniają naukowcy z instytutu Scripps. To istotny krok ku zrozumieniu procesu powstawania życia na Ziemi.
![](/media/lib/53/pralinki-09a8ac5680f3edf09d322858e941b16b.jpg)
Czekolada i woda łagodzą ból
14 października 2009, 11:45Jedzenie czekolady bądź picie wody może zmniejszyć ból odczuwany przez szczury w odpowiedzi na oparzenie. Badacze z Uniwersytetu Chicagowskiego sądzą, że u dzikich zwierząt mechanizm ten zapobiega rozpraszaniu podczas żerowania w sytuacji niedoboru pokarmów, lecz w dzisiejszych czasach, gdy większości ludzi jedzenia nie brakuje, może prowadzić do przejadania się i otyłości (Journal of Neuroscience).
![](/media/lib/52/fala-e7ff46ad8ddaa26ee499408dc317fbcf.jpg)
Glony spowalniają czarne węże
8 kwietnia 2010, 10:32Czarne żółwiogłowce australijskie (Emydocephalus annulatus) są częściej obciążane przetrwalnikami glonów niż węże pokryte naprzemiennymi czarnymi i białymi pasami. W praktyce oznacza to, że te pierwsze są gorszymi pływakami, bo nie są w stanie osiągnąć tak dużych prędkości jak inaczej ubarwieni przedstawiciele gatunku.
![](/media/lib/32/miesnie-3d3f30bb840a0815abb2213b73ec6d78.jpg)
Dieta i ćwiczenia odmładzają synapsy
3 sierpnia 2010, 11:45Czemu ćwiczenia i ograniczenie kaloryczności posiłków opóźniają procesy starzenia i polepszają formę psychofizyczną? Zespół z Uniwersytetu Harvarda dowiódł, że dzieje się tak za sprawą odmłodzenia synaps nerwowo-mięśniowych, czyli połączeń między neuronami a komórkami mięśniowymi (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![Orzechy ziemne](/media/lib/11/1183449153_445009-0a08969100b88f1327e8c3e612f2697b.jpeg)
Zwalczymy alergie pokarmowe?
14 listopada 2010, 15:44Alergie pokarmowe to zmora znacznej części populacji. Te poważniejsze mogą prowadzić nawet do wyniszczenia organizmu i śmierci. Badania nad sposobem działania naszego systemu odpornościowego mogą pomóc w „ręcznym" naprawianiu pomyłek organizmu.