![](/media/lib/114/n-farmawiatrowa-7c6168901c9e4fbd79f192c013f4ae44.jpg)
Farmy wiatrowe a wzrost lokalnej temperatury
30 kwietnia 2012, 13:33Wielkie farmy wiatrowe mogą przyczyniać się do ocieplenia lokalnego klimatu. Do takich wniosków doszli naukowcy ze State University of New York.
![](/media/lib/74/podwojnyfet-c309e08eadf89d4e3f2ae3c5b1c9912a.jpg)
Rewolucyjny hybrydowy układ pamięci
24 stycznia 2011, 11:59Uczeni stworzyli hybrydowe urządzenie, które może działać jak pamięć ulotna oraz nieulotna i być wykorzystywana w roli głównej pamięci komputera.
![](/media/lib/56/heliconius-charithonia-987e1239078a0bf38ec4c36bbd21657e.jpg)
Rolnictwo organiczne nie zawsze lepsze dla przyrody
8 września 2010, 16:39Rosnąca popularność ekologicznego, organicznego wytwarzania żywności prowokuje coraz więcej badań poświęconych temu zagadnieniu. Jakkolwiek badania dość jednoznacznie dowodzą wyższości upraw naturalnych, brytyjscy naukowcy pokazują, że nie zawsze tak jest.
![](/media/lib/37/baribal-a96d40a7699eb13462863b1d961980da.jpg)
Niedźwiedź w roli straszaka
23 sierpnia 2010, 08:50Gdy policjanci zjawili się na farmie nad jeziorem Christina w Kolumbii Brytyjskiej, by zlikwidować nielegalną uprawę konopi indyjskich, zatrzymali ich nietypowi strażnicy – baribale, nazywane też niedźwiedziami czarnymi lub amerykańskimi.
![](/media/lib/33/stado-3abaa84a900eefeeb67085f721089c22.jpg)
Stado lepsze niż jednostka
8 sierpnia 2008, 12:19Studenci z University of Southampton dowodzą, że do licznych zadań lepiej zaprzęgnąć całą grupę tanich robotów, z których każdy będzie wykonywał inną pracę. Stworzenie takich maszyn jest znacznie mniej kosztowne i skomplikowane, niż urządzeń wielofunkcyjnych.
![Łosza z młodym© Gribecolicencja: Creative Commons](/media/lib/15/1190281836_532030-242a9c32b07d8054cb6120c552c444bb.jpeg)
Zdrowy nabiał z łosiego mleka
20 września 2007, 09:46W Rosji coraz większą popularnością cieszy się mleko łosia. Jest cenione ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jego skład różni się od mleka krowiego: jest tłustsze (12-proc.) oraz bogatsze w białka i witaminy.
![Sprawianie tuńczyka na targu rybnym Tsukiji w Tokio](/media/lib/11/1184143583_412284-23f4e31f5bb66ffd1694d9da60d45533.jpeg)
Japończycy chcą mniej zestresowanych tuńczyków
11 lipca 2007, 08:41Japońscy naukowcy zastanawiają się, jak zmniejszyć stres przeżywany przez schwytane w sieci rybackie tuńczyki. Myślą przy tym bardziej o smaku mięsa, a nie o ich dobrostanie emocjonalnym. Szefem projektu jest profesor Kunihiko Konno z Uniwersytetu Hokkaido.
![Osiołek Poitou](/media/lib/8/1179672866_329104-9aa1088774ffd27e50040f79212d4a38.jpeg)
Osioł też może być zagrożony
20 maja 2007, 14:50W ciągu dwóch tygodni w Woodford Farm w Pennington w południowej Anglii przyszły na świat aż 4 źrebięta rasy osła jeszcze rzadszej niż panda wielka.