
Nanoroboty DNA namierzają i niszczą guzy, odcinając im dopływ krwi
13 lutego 2018, 12:18Amerykańsko-chiński zespół poczynił znaczne postępy w leczeniu nowotworów za pomocą nanorobotów. Udało się je tak zaprogramować, że odcinając dopływ krwi, doprowadziły do obkurczenia guzów.

Raki płuc niepalących bardziej niestabilne genetycznie
5 lipca 2011, 12:38Gluczorakoraki płuc pacjentów, którzy nigdy nie palili, są bardziej niestabilne genetycznie od swoich odpowiedników u chorych palących.

W wojnie z mrówkami termity poświęcają najstarszych żołnierzy
7 marca 2018, 11:08Gdy termity japońskie (Reticulitermes speratus) idą na wojnę z mrówkami Brachyponera chinensis, na pierwszej linii frontu znajdują się najstarsi żołnierze. Młodsi przebywają bliżej środka kolonii i pełnią funkcję królewskich ochroniarzy.

Epidermalne monitorowanie organizmu
12 sierpnia 2011, 11:59Epidermalny system elektroniczny (EES - epidermal electronic system) to nowa klasa urządzeń mikroelektronicznych, które pozwalają łatwo i bez zbędnych uciążliwości monitorować funkcje mózgu, serca i mięśni.

Sahara zwiększa swoją powierzchnię
30 marca 2018, 10:27Od roku 1920 powierzchnia Sahary powiększyła się o około 10 procent, informują naukowcy z University of Maryland. Nie można wykluczyć, że zwiększa się też powierzchnia innych pustyń.

Niedobór witaminy B12 prowadzi do atrofii mózgu
27 września 2011, 12:17Starsi ludzie z niższym stężeniem markerów witaminy B12 we krwi częściej mają atrofię mózgu oraz zaburzenia myślenia (Neurology).

Odkryte podczas prac budowlanych zmumifikowane ciało to szczątki założyciela dynastii Pahlawi?
24 kwietnia 2018, 12:30Znalezione w pobliżu byłego królewskiego mauzoleum w Teheranie zmumifikowane ciało może być szczątkami Rezy Szaha Pahlawiego, szacha Iranu od 15 grudnia 1925 r. do 16 września 1941 r., założyciela dynastii Pahlawi.

Astmatycy częściej chorują na depresję, a depresja pogarsza astmę
31 października 2011, 12:40Osoby z astmą częściej przejawiają objawy depresji. Te z kolei prowadzą do kolejnych symptomów, które pogarszają astmę i ogólny stan zdrowia. W ten sposób koło się zamyka.

Peptydy z wołowiny blokują gorzki smak
16 maja 2018, 15:16Peptydy powstałe z rozkładu białka mięsa wołowego blokują receptory goryczy (T2R4) na języku. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości takie hydrolizaty enzymatyczne sprawią, że pewne pokarmy i leki będą postrzegane jako mniej gorzkie.

Przy prezentach mniej znaczy więcej
13 grudnia 2011, 09:11Obdarowując kogoś, lepiej nie łączyć dużego prezentu z małym, bo obniża to postrzeganą ogólną wartość podarku - twierdzi Kimberlee Weaver z Virginia Tech (Journal of Consumer Research).