Nanoroboty DNA namierzają i niszczą guzy, odcinając im dopływ krwi

13 lutego 2018, 12:18

Amerykańsko-chiński zespół poczynił znaczne postępy w leczeniu nowotworów za pomocą nanorobotów. Udało się je tak zaprogramować, że odcinając dopływ krwi, doprowadziły do obkurczenia guzów.



Raki płuc niepalących bardziej niestabilne genetycznie

5 lipca 2011, 12:38

Gluczorakoraki płuc pacjentów, którzy nigdy nie palili, są bardziej niestabilne genetycznie od swoich odpowiedników u chorych palących.


W wojnie z mrówkami termity poświęcają najstarszych żołnierzy

7 marca 2018, 11:08

Gdy termity japońskie (Reticulitermes speratus) idą na wojnę z mrówkami Brachyponera chinensis, na pierwszej linii frontu znajdują się najstarsi żołnierze. Młodsi przebywają bliżej środka kolonii i pełnią funkcję królewskich ochroniarzy.


Epidermalne monitorowanie organizmu

12 sierpnia 2011, 11:59

Epidermalny system elektroniczny (EES - epidermal electronic system) to nowa klasa urządzeń mikroelektronicznych, które pozwalają łatwo i bez zbędnych uciążliwości monitorować funkcje mózgu, serca i mięśni.


Sahara zwiększa swoją powierzchnię

30 marca 2018, 10:27

Od roku 1920 powierzchnia Sahary powiększyła się o około 10 procent, informują naukowcy z University of Maryland. Nie można wykluczyć, że zwiększa się też powierzchnia innych pustyń.


Niedobór witaminy B12 prowadzi do atrofii mózgu

27 września 2011, 12:17

Starsi ludzie z niższym stężeniem markerów witaminy B12 we krwi częściej mają atrofię mózgu oraz zaburzenia myślenia (Neurology).


Odkryte podczas prac budowlanych zmumifikowane ciało to szczątki założyciela dynastii Pahlawi?

24 kwietnia 2018, 12:30

Znalezione w pobliżu byłego królewskiego mauzoleum w Teheranie zmumifikowane ciało może być szczątkami Rezy Szaha Pahlawiego, szacha Iranu od 15 grudnia 1925 r. do 16 września 1941 r., założyciela dynastii Pahlawi.


Astmatycy częściej chorują na depresję, a depresja pogarsza astmę

31 października 2011, 12:40

Osoby z astmą częściej przejawiają objawy depresji. Te z kolei prowadzą do kolejnych symptomów, które pogarszają astmę i ogólny stan zdrowia. W ten sposób koło się zamyka.


Peptydy z wołowiny blokują gorzki smak

16 maja 2018, 15:16

Peptydy powstałe z rozkładu białka mięsa wołowego blokują receptory goryczy (T2R4) na języku. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości takie hydrolizaty enzymatyczne sprawią, że pewne pokarmy i leki będą postrzegane jako mniej gorzkie.


Przy prezentach mniej znaczy więcej

13 grudnia 2011, 09:11

Obdarowując kogoś, lepiej nie łączyć dużego prezentu z małym, bo obniża to postrzeganą ogólną wartość podarku - twierdzi Kimberlee Weaver z Virginia Tech (Journal of Consumer Research).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy