
Prospołeczny rozrost
22 maja 2009, 08:50Ludzie ciepli i lubiani, nazywani często duszami towarzystwa, mają w pewnych rejonach mózgu więcej istoty szarej niż osoby postrzegane jako niezależne, a niekiedy nawet wyobcowane (European Journal of Neuroscience).

Samo patrzenie na wskazówki związane z kawą może stymulować mózg
28 marca 2019, 11:22Samo patrzenie na coś, co przypomina o kawie, może sprawiać, że stajemy się bardziej czujni i uważni.

Burmistrz walczy z pojemnikami na żywność
26 listopada 2013, 09:43Burmistrz Nowego Jorku, Michael Bloomberg, postanowił po raz kolejny zadbać o mieszkańców miasta. W przeszłości forsował pomysły zakazu używania soli przez szefów kuchni w restauracjach oraz zakazu sprzedaży napojów gazowanych w dużych butelkach. Teraz polityk, zwany "Nianią" przez to, że traktuje obywateli jak dzieci, chce zakazać umieszczania żywności i napojów w opakowaniach ze styropianu

Zidentyfikowano 4 podtypy raka jelita grubego
13 października 2015, 06:28Autorzy publikacji z Nature Medicine wyodrębnili 4 podtypy raka jelita grubego. Podkreślają, że z nowo zdobytą wiedzą łatwej będzie zidentyfikować pacjentów z poważniejszą, szybciej postępującą chorobą, która wymaga bardziej intensywnego leczenia.

Podglądanie awatarem
7 grudnia 2009, 12:26Badacze z Uniwersytetu w Kolonii wykorzystali awatar kobiety, by zbadać uwspólnioną uwagę: proces inicjowania śledzenia i podążania dla odmiany za spojrzeniem drugiej osoby. Podczas eksperymentu prowadzonego w skanerze MRI okazało się, że te dwie sytuacje wiążą się z odmienną aktywnością mózgu (Journal of Cognitive Neuroscience).

Rosja: gogle do rzeczywistości wirtualnej poprawiają krowom nastrój
28 listopada 2019, 13:12W gospodarstwie RusMoloko w Rejonie Ramieńskim krowy dostały zmodyfikowane gogle do rzeczywistości wirtualnej. By zmniejszyć odczuwany przez nie lęk, wyświetla im się symulację letniego pola.

Gospodarowanie przestrzenią w stylu neandertalskim
4 grudnia 2013, 10:46Neandertalczycy organizowali swoją przestrzeń domową podobnie do współczesnych ludzi.

Łatwiejsze odchudzanie: liczenie ugryzień, a nie kalorii
30 października 2015, 10:46Naukowcy z Brigham Young University wskazują prostą metodę odchudzania - licząc, ile razy ugryzło się pokarm w ciągu doby, a następnie zmniejszając tę liczbę na miesiąc o 20-30%, można schudnąć ok. 1,8 kg.
LCD z elastycznym szkłem?
29 maja 2010, 09:02Elastyczne układy elektroniczne mogą zrewolucjonizować rynek telewizorów, smartfonów czy monitorów komputerowych. Jednak poważnym wyzwaniem jest dostosowanie obecnych technologii produkcji, które zaprojektowane tak, by współpracowały ze szkłem jako substratem dla układów elektronicznych, do pracy z tworzywami sztucznymi.

Ostukiwanie puszki z piwem nie ma sensu
11 grudnia 2019, 13:36Zespół miłośniczki piwa Elizavety Sopiny z Uniwersytetu Południowej Danii postanowił sprawdzić, czy ostukiwanie puszki piwa przed otwarciem pomaga zminimalizować utratę trunku. Okazuje się, że nie...