Drzewa wędrują na zachód
18 maja 2017, 11:39Ocieplający się klimat powoduje, że na całym świecie coraz więcej gatunków migruje w kierunku biegunów. Tymczasem nowe badania wykazały, że drzewa ze wschodnich części USA migrują na zachód, a nie na północ.
Brak gorączki przez kilka lat zwiększa znacząco ryzyko nowotworu
17 maja 2017, 05:19Brak gorączki przez kilka lat zwiększa znacząco ryzyko zachorowania na nowotwór; badania pokazują, że prawdopodobieństwo raka może wzrosnąć nawet o 40 proc.
Drony dostarczają pizzę
16 maja 2017, 12:50Autonomiczne pojazdy zaczęły dostarczać pizzę w niemieckim Hamburgu. Zawiozły do klientów pizzę zamówioną w amerykańskiej sieci Domino's Pizza
Bez zdecydowanych działań nowozelandzki pingwin-ikona będzie lokalnie wymierać
16 maja 2017, 12:03Bez podjętych natychmiast działań do 2060 r. pingwin żółtooki (Megadyptes antipodes) zniknie z półwyspu Otago.
Gorąco jak w mitochondriach
10 maja 2017, 16:18Temperatury w mitochondriach mogą sięgać nawet 50°C.
Ocieplenie klimatu wpływa na mikrobiom i przeżywalność jaszczurek
9 maja 2017, 05:21Globalne ocieplenie zmniejsza różnorodność bakterii żyjących w jelitach gadów.
Teleskop Webba przeszedł pomyślnie ostateczne testy w Goddard
4 maja 2017, 09:06NASA zakończyła prowadzone w Goddard Space Flight Center (Maryland) testy Teleskopu Kosmicznego Jamesa Webba (JWST). Urządzenie zostało przygotowane do przewiezienia na kolejne testy do Johnson Space Center (Teksas).
Wg najnowszej hipotezy, chmury z "Krzyku" Muncha to obłoki perłowe
25 kwietnia 2017, 05:17Dotąd wygląd chmur na obrazie "Krzyk" Edvarda Muncha interpretowano albo jako metaforę psychicznego cierpienia, albo jako przestawienie cząstek zanieczyszczających powietrze po wybuchu wulkanu Krakatau w 1883 r. Najnowsza hipoteza Helen Muri, badaczki z Uniwersytetu w Oslo, wskazuje jednak na polarne chmury stratosferyczne, a właściwie jeden z ich rodzajów - tzw. obłoki perłowe.
Zakończono budowę akceleratora XFEL
20 kwietnia 2017, 08:48W ośrodku badawczym w Hamburgu zakończono prace nad akceleratorem zasilającym laser European XFEL – informuje wspólny komunikat instytutu DESY i międzynarodowej spółki European XFEL GmbH. W jego budowie brali udział m.in. naukowcy i technicy z Polski, a NCBJ jest współudziałowcem przedsięwzięcia.
Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.