Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A
11 lipca 2014, 11:42Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.
Witamina D może zmniejszyć wagę, działając na mózg
24 czerwca 2014, 12:08Witamina D wpływa na wagę i kontrolę poziomu glukozy, oddziałując na podwzgórze.
Zidentyfikowano mechanizm uzależnienia od opalania
20 czerwca 2014, 11:04Badacze z Massachusetts General Hospital (MGH) zademonstrowali, że przewlekła ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe podwyższa u myszy poziom krążącej beta-endorfiny. Gdy u przyzwyczajonych do UV gryzoni blokowano działanie beta-endorfiny, występowały u nich objawy zespołu abstynencyjnego.
Witamina E z oleju rzepakowego szkodzi płucom
22 maja 2014, 10:40Najnowsze studium naukowców z Northwestern University pokazało, że wpływ zdrowotny witaminy E różni się znacznie w przypadku poszczególnych tokoferoli. O ile gamma-tokoferol, który występuje w olejach sojowym, kukurydzianym i rzepakowym, wiąże się pogorszeniem funkcji płuc u ludzi, o tyle alfa-tokoferol z oliwy i oleju słonecznikowego działa dokładnie odwrotnie.
Dieta matki wpływa na DNA dziecka
2 maja 2014, 07:52Dieta matki w momencie poczęcia wpływa na DNA dziecka i w związku z tym może mieć wpływ na jego rozwój. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy badali kobiety zamieszkujące wsie w Gambii. Kobiety takie muszą w ciągu roku znacząco zmieniać dietę, dostosowując ją do pory deszczowej i suchej.
Niski poziom witaminy D nie napędza objawów menopauzy
16 kwietnia 2014, 12:05Nowe studium Women's Health Initiative (WHI) nie wykazało znaczącego związku między poziomem witaminy D we krwi a objawami menopauzy.
Wysoka witamina D zwiększa szanse na przeżycie chorych z rakiem piersi
7 marca 2014, 12:48Pacjentki z rakiem piersi z wysokimi poziomami witaminy D we krwi 2-krotnie częściej przeżywają chorobę niż kobiety z niskimi jej stężeniami.
Wysokie (pozajelitowe) dawki witaminy C zwiększają chemiowrażliwość raka jajnika
10 lutego 2014, 10:41Iniekcje z witaminy C mogą wzmocnić efekty chemioterapii.
Suplementy przeciwdziałają skutkom treningu wytrzymałościowego
3 lutego 2014, 11:07Przygotowując się do sprawdzianów wytrzymałościowych, np. maratonów, powinno się unikać zażywania pewnych witamin i suplementów. Jak twierdzą autorzy raportu z Journal of Physiology, witaminy C i E mogą tłumić reakcję mięśni na ćwiczenia.
Niejednoznaczna rola przeciwutleniaczy
30 stycznia 2014, 11:12Przeciwutleniacze chwalone są za liczne prozdrowotne cechy. Jednak najnowsze badania sugerują, że mogą przyczyniać się do przyspieszenia rozwoju nowotworu płuc. Zjawisko takie zaobserwowano u myszy, którym podawano witaminę E oraz N-acetylocysteinę