
Potrzebujemy jedynie 8% DNA?
28 lipca 2014, 08:33Zdaniem uczonych z University of Oxford jedynie 8,2% DNA odgrywa jakąś rolę. Wyniki badań stoją w sprzeczności z tym, czego dowiedzieliśmy się w 2012 roku, kiedy to uczeni skupieni wokół projektu ENCODE (Encyclopedia of DNA Elements) poinformowali, że aż 80% naszego genomu jest „funkcjonalne”

W Czechach powstał magnes bez metalu
15 marca 2017, 11:19Na Uniwersytecie im. Palacky'ego w Ołomuńcu stworzono pierwszy niemetaliczny magnes, który utrzymuje właściwości magnetyczne w temperaturze pokojowej. Tym samym czescy naukowcy obalili przekonanie, jakoby jedynymi magnesami działającymi w temperaturze pokojowej są metale lub ich związki.

Nowo odkryty gatunek mieszka w... otworze gębowym rekina
28 października 2019, 13:02Japońscy naukowcy odkryli nieznany dotychczas gatunek skorupiaka. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie miejsce, gdzie zwierzę znaleziono. Podocerus jinbe, bo tak nazwano podobnego do krewetki skorupiaka z podrzędu Gammaridea, za habitat obrał sobie... otwór gębowy rekina wielorybiego.

Polsko-chińska współpraca nad prozdrowotnym nabiałem
25 sierpnia 2023, 06:53Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Uniwersytetu Technologii i Biznesu w Pekinie i innych chińskich uczelni przez kilka lat pracowali nad stworzeniem nabiału o specjalnych właściwościach zdrowotnych. Projekt DairyFunInn ruszył w roku 2019. Został zgłoszony do konkursu ogłoszonego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Poradził sobie z konkurencją i zajął trzecie miejsce, otrzymując 2 miliony złotych dofinansowania. Zakończył się w lipcu, a jego efektem jest opracowanie nowego sposobu uzyskiwania wybranych frakcji białek z mleka czy maślanki, które mogą być wykorzystywane w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy czy nowotworom.

Zestresowane warzywa i owoce są zdrowsze
8 lutego 2007, 12:56Można w to wierzyć lub nie, ale owoce i warzywa rosnące w niesprzyjających warunkach pogodowych czy atakowane przez szkodniki, czyli przeżywające większy stres, są dla ludzi zdrowsze. Wydzielają bowiem więcej przeciwutleniaczy (flawonoidów). Do takich wniosków doszli naukowcy z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.
Opensource'owe środowisko odetchnęło z ulgą
14 sierpnia 2008, 09:32Opensource'owe środowiska mogą odetchnąć z ulgą po ostatnim wyroku federalnego sądu apelacyjnego. Uchylił on wyrok sądu niższej instancji, który, jeśli zostałby utrzymany, mógł mieć olbrzymi niekorzystny wpływ na wszelkie wolne licencje na oprogramowanie.

Miliony za dobrą pracę
15 marca 2010, 12:09Apple postanowiło hojnie wynagrodzić swojego dyrektora operacyjnego, Timothy'ego Cooka. W nagrodę za "wyjątkowe wyniki", jakie osiągnęła firma gdy kierował nią pod nieobecność Steve'a Jobsa, otrzyma on 5 milionów dolarów nagrody. Cook kierował Apple'em od stycznia do czerwca 2009 roku, gdy Jobs był na zwolnieniu lekarskim.

Wolne rodniki kluczowe dla zahamowania jedzenia
29 sierpnia 2011, 09:05Podwyższony poziom wolnych rodników w podwzgórzu bezpośrednio lub pośrednio hamuje apetyt u otyłych myszy, aktywując odpowiadające za uczucie sytości neurony szlaku melanokortynowego.
Niezwykłe piramidy z Sedeingi
7 lutego 2013, 10:27W Sudanie w nekropolii Sedeinga odkryto co najmniej 35 niewielkich piramid. Naukowców najbardziej zdumiał fakt ich niezwykle gęstego rozmieszczenia. Tylko w 2011 roku znaleziono 13 takich strukur, znajdujących się na powierzchni około 500 metrów kwadratowych. Piramidy pochodzą sprzed około 2000 lat, z czasów królestwa Kusz.

Zdolność obrony naczyń przed stresem oksydacyjnym rośnie z wiekiem
23 lipca 2015, 06:18Zdrowe starzenie uruchamia mechanizmy chroniące przed wpływem stresu oksydacyjnego na naczynia krwionośne. To istotne ustalenie, zważywszy, że od dawna uznaje się, że proces starzenia może być wynikiem procesów utleniania inicjowanych przez wolne rodniki.
« poprzednia strona następna strona » … 23 24 25 26 27 28 29 30 31