![](/media/lib/206/n-brokul-093dad4b4e055eeb1e58890d88a4a726.jpg)
Związek z brokuła poprawia funkcjonowanie autyków
16 października 2014, 06:44Naukowcy z MassGeneral Hospital for Children (MGHfC) i Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli, że sulforafan, izotiocyjanian występujący w warzywach krzyżowych, głównie brokułach, poprawia stan chorych z autyzmem. Zmiany w zakresie zachowania i komunikacji pojawiały się zaledwie po miesiącu codziennego podawania.
![Czerniak złośliwy skóry](/media/lib/152/n-melanoma-718b4eaa50e69717ed3f6ab2074edb6a.jpg)
Przeciwutleniacze przyspieszają przerzutowanie czerniaka
9 października 2015, 06:27Przeciwutleniacze sprawiają, że czerniak złośliwy 2-krotnie szybciej tworzy przerzuty - twierdzą naukowcy z Sahlgrenska Academy.
![](/media/lib/91/n-morze-b7a4966ac3b4468e02e6c409b0f1193c.jpg)
Tajemniczy pomór skrzypłoczy
21 września 2016, 06:06W południowej Japonii w pobliżu Kitakyūshū morze wymyło na brzeg setki martwych skrzypłoczy Tachypleus tridentatus.
![](/media/lib/140/n-delfin-zwyczajny-bfc115f368df23b86a2ac1fec38cb196.jpg)
Zaostrza się rywalizacja pomiędzy rybakami a delfinami
30 marca 2018, 15:48Sieci rybackie są sześciokrotnie częściej uszkadzane, gdy w pobliżu miejsca połowów znajdują się delfiny. Zjawisko takie zaobserwowano na północ od Cypru. Badania naukowców z University of Exeter wykazały, że ludzie tak bardzo przetrzebili populacje ryb w Morzu Śródziemnym, że zaostrza się rywalizacja pomiędzy rybakami a delfinami.
![](/media/lib/300/n-cukrzyca-9fac1697bbe23c4495f6357e69bbf79a.jpg)
Wykryto biomarker wczesnej utraty komórek beta w cukrzycy typu 1.
9 września 2019, 13:52MikroRNA miR-204 jest biomarkerem wczesnej utraty komórek beta w przebiegu cukrzycy typu 1. MiR-204 z surowicy może zapewnić tak potrzebne nowe podejście do oceny związanej z cukrzycą typu 1. wczesnej utraty komórek beta (również występującej przed ujawnieniem się choroby) - podkreśla dr Anath Shalev z Uniwersytetu Alabamy w Birmingham.
![](/media/lib/429/n-badacze-686e4ce61cea15b922d372f1c2ec0ed6.jpg)
Wirus SARS-CoV-2 może uszkadzać barierę krew-mózg
4 listopada 2020, 18:55COVID-19 wywołuje nie tylko problemy ze strony układu oddechowego. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że pojawia się też stan zapalny naczyń krwionośnych. Ponadto u 30–50 procent osób występują objawy neurologiczne, jak bóle czy zawroty głowy, mdłości i problemy z koncentracją. To zaś sugeruje, że SARS-CoV-2 może mieć wpływ na centralny układ nerwowy.
![](/media/lib/512/n-oczyszczanie-muru-kamiennego-o-przebiegu-n-s-domniemanego-ratusza-4434e558670a2351feac667a15f0861b.jpg)
Cieszyn: archeolodzy przypuszczają, że podczas wykopalisk w Rynku odkryto relikty średniowiecznego ratusza
21 lipca 2022, 12:55Od końca czerwca trwają badania archeologiczne cieszyńskiego Rynku. W ostatnim tygodniu odsłonięto najstarszy poziom użytkowy - średniowieczny bruk. Podczas oczyszczania bruku przy fontannie z figurą św. Floriana odkryto kamienne fundamenty biegnące wzdłuż osi zachód-wschód i północ-południe. Z pewną dozą ostrożności specjaliści z Muzeum Śląska Cieszyńskiego stwierdzają, że mogą to być relikty średniowiecznego ratusza, być może z pomieszczeniami dla rzemieślników.
![](/media/lib/599/n-ocean-af2c47294de9522e3a32eddad7a3576d.jpg)
W 2024 roku oceany były najcieplejsze w historii pomiarów
10 stycznia 2025, 10:09W 2024 roku średnia temperatura oceanów była najwyższa w historii pomiarów. Niezwykle ciepła woda występowała nie tylko na powierzchni, ale również na głębokości do 2000 metrów, donosi międzynarodowy zespół naukowy, na którego czele stał profesor Cheng Lijing z Instytutu Fizyki Atmosfery Chińskiej Akademii Nauk. W badaniach wzięło udział 54 naukowców z 7 krajów, którzy zastanawiali się również, jak cieplejszy ocean wpłynie w przyszłości na życie ludzi.
![](/media/lib/4/1174991166_414080-a806adbe407502ef20dcaba35c15e2c6.jpeg)
Pizza ze zwiększoną zawartością antyutleniaczy
27 marca 2007, 10:22Naukowcy z całego świata nie ustają w wysiłkach, by polepszyć właściwości zdrowotne różnych pokarmów. Po wielu innych teraz przyszła kolej na pizzę. Chemicy żywności z University of Maryland odkryli, jak zwiększyć zawartość antyutleniaczy w cieście poprzez optymalizację metod pieczenia i fermentacji. Opowiedzą o tym na dorocznym (już 233.) spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego.
![](/media/lib/29/gruzlica-f33dbda5e12edceac1ebcc69c34e9509.jpg)
Prątki gruźlicy znokautowane
19 września 2008, 20:43Choć znamy substancje zdolne do zabicia żywych bakterii gruźlicy, zniszczenie ich form przetrwalnych było dotychczas niezwykle ciężkie. Istnieje jednak szansa, że nowy lek pomoże rozwiązać ten problem.