Związek z brokuła poprawia funkcjonowanie autyków

16 października 2014, 06:44

Naukowcy z MassGeneral Hospital for Children (MGHfC) i Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odkryli, że sulforafan, izotiocyjanian występujący w warzywach krzyżowych, głównie brokułach, poprawia stan chorych z autyzmem. Zmiany w zakresie zachowania i komunikacji pojawiały się zaledwie po miesiącu codziennego podawania.



Rzadka choroba genetyczna chroni przed zaburzeniem afektywnym dwubiegunowym

15 października 2014, 11:09

Naukowcy stwierdzili, że rzadka choroba - zespół Ellisa-van Crevelda (EvC) - zabezpiecza przed zaburzeniem afektywnym dwubiegunowym. Odkrycia dokonano dzięki 40-letnim badaniom rodzin amiszów z Pensylwanii, gdzie często występują obie choroby.


Opisano pierwszy przypadek uzależnienia od Sieci przez Google Glass

15 października 2014, 10:08

Specjaliści opisali przypadek pacjenta z uzależnieniem od Internetu wywołanym korzystaniem z Google Glass.


Związki zaburzeń odżywiania z pewnym białkiem bakteryjnym

8 października 2014, 10:20

Badania naukowców z INSERM-u sugerują, że źródłem zaburzeń odżywiania może być białko ClpB, wytwarzane przez pewne bakterie naturalnej mikroflory jelitowej, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Przez podobieństwa w budowie produkowane przeciwko niemu przeciwciała reagują z hormonem sytości melanotropiną.


Cukry przyczyną problemów pamięciowych

8 października 2014, 09:27

Dojrzewające szczury, które wypijały duże ilości płynów, zawierających cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy w stężeniach odpowiadających popularnym napojom, miały problemy z pamięcią i zapalenie mózgu. Rozwijał się też u nich stan przedcukrzycowy.


Przeciwtrądzikowy resweratrol

1 października 2014, 11:07

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odkryli, że resweratrol może hamować wzrost wywołujących trądzik bakterii Propionibacterium acnes.


Słodzik

Nie taki słodzik bezpieczny

18 września 2014, 12:58

Sztuczne słodziki, postrzegane jako jeden ze sposobów na uniknięcie otyłości, mogą przyczyniać się do światowej epidemii otyłości. Ze studium, którego wyniki opublikowano w najnowszym numerze Nature, dowiadujemy się, że zastępniki cukru mogą niekorzystnie wpływać na florę bakteryjną jelit i w ten sposób zaostrzać problemy metaboliczne.


Grupa AB zwiększa ryzyko zaburzeń poznawczych?

11 września 2014, 09:00

Wydaje się, że u ludzi z grupą krwi AB na późniejszych etapach życia częściej występują problemy z myśleniem i pamięcią.


© Andre Karwath, Creative Commons

W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm

5 września 2014, 06:45

Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.


Rodzaj pokarmu wpływa na zegar biologiczny

11 lipca 2014, 10:58

Za pomocą manipulowania składem posiłków można dostrajać zegar biologiczny.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy