Czerwone mięso zwiększa ryzyko rozwoju demencji

17 stycznia 2025, 10:19

Spożywanie czerwonego mięsa to znany czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób. Nowe badania, przeprowadzone przez Mass General Bringham, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Broad Institute (MIT i Harvard), wykazały, że czerwone mięso – szczególnie przetworzone – zwiększa ryzyko demencji. Co więcej, naukowcy wykazali, że zastąpienie przetworzonego czerwonego mięsa takimi źródłami białka jak orzechy, rośliny strączkowe czy ryby, zmniejsza ryzyko demencji o około 20%.



Niepewność w związkach osłabia odporność

16 lutego 2007, 10:48

Wstępne badania sugerują, że niepewność w bliskich kontaktach z innymi może niekorzystnie wpływać na układ odpornościowy (Psychosomatic Medicine).  


© Scott Schliebe/USFWS

Niedźwiedź polarny gatunkiem zagrożonym

15 maja 2008, 11:53

Niedźwiedź polarny został wpisany przez rząd USA na listę gatunków zagrożonych. Tym samym dostąpił wątpliwego zaszczytu zostania pierwszym gatunkiem uznanym za zagrożony wskutek ocieplenia klimatu.


Procesor pod ochroną semantycznego strażnika

2 października 2008, 15:15

Akademicy z University of Michigan nie ustają w wysiłkach na rzecz udoskonalania układów scalonych. Przed niemal rokiem informowaliśmy o ich oprogramowaniu, które wyszukuje błędy w chipach i proponuje sposoby ich naprawy. Teraz czas na technologię, dzięki której unikniemy problemów z komputerem, w którym znalazł się wadliwy procesor.


Niebezpieczne ścieżki rowerowe?

16 września 2009, 20:01

Rowerzysto, miej się na baczności! Jazda po zbyt szerokiej ścieżce rowerowej... może zwiększyć ryzyko kolizji z samochodem.


Skażenie Zatoki Meksykańskiej

Ropa z wycieku zaczyna zabijać

26 czerwca 2010, 10:08

Wciąż nikt nie potrafi wiarygodnie ocenić, jak wielkie szkody dla środowiska spowoduje wyciek ropy w Zatoce Meksykańskiej, kolejne doniesienia i szacunki wyglądają jednak coraz gorzej. Już nie tylko ptaki i żółwie umierają, ale także wieloryby i delfiny.


Sok z granatu korzystny dla dializowanych

19 listopada 2010, 16:35

Sok z granatu nie tylko zawiera dużo przeciwutleniaczy i obniża ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu, zwłaszcza u diabetyków i osób z nadciśnieniem. Zgodnie z wynikami wstępnych badań, zapobiega on komplikacjom u pacjentów przechodzących dializy. Zmniejsza np. śmiertelność związaną z zakażeniami oraz tzw. wydarzeniami sercowo-naczyniowymi.


Chip naśladujący mózg

18 sierpnia 2011, 17:13

W laboratoriach IBM-a powstały eksperymentalne układy scalone, których budowa i funkcje mają być wzorowane na budowie i pracy mózgu. Układy neurosynaptyczne odwzorowują procesy zachodzące pomiędzy neuronami i synapsami


Czekolada chroni przed udarem?

30 sierpnia 2012, 12:36

Jedzenie tydzień w tydzień umiarkowanych ilości czekolady zmniejsza ryzyko udaru u mężczyzn - donoszą naukowcy z Karolinska Institutet, podkreślając, że nie ma przy tym znaczenia, czy czekolada jest gorzka, czy mleczna.


Uderzenie asteroidy w Ziemię

NASA zaprasza do współpracy

19 czerwca 2013, 08:33

NASA ogłosiła projekt o nazwie Grand Challenge. Jego celem jest znalezienie wszystkich asteroidów zagrażających ludzkości oraz opracowanie planu na wypadek, gdyby któryś z nich stanowił realne niebezpieczeństwo


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy