Odkryto związek między mikrobiomem dróg oddechowych a rozwojem astmy
20 maja 2015, 12:29Niemowlęcy mikrobiom dróg oddechowych może zwiększać ryzyko poważnych chorób dróg oddechowych, a wskutek tego astmy.
Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie
18 maja 2015, 16:18Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.
Wędka, nie ryba
15 maja 2015, 13:30Z najnowszego Science dowiadujemy się, że pilotażowy program walki z ubóstwem, prowadzony w sześciu krajach, daje świetne rezulataty. W ramach programu „Graduation” ponad 20 000 bardzo ubogich osób dostarczono zasoby produkcyjne – jak np. zwierzęta hodowlane – zapewniono im szkolenia zawodowe oraz informacje o tym, w jaki sposób dbać o zdrowie.
Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca
13 marca 2015, 13:08Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.
Recepta na długowieczność: mniej czasu spędzanego samotnie
12 marca 2015, 11:17Samotność i społeczna izolacja są zagrożeniem dla długowieczności. Zjawisko to występuje nawet u ludzi, którzy lubią być sami. Brak związków jest większym problemem zdrowotnym dla osób poniżej 65. r.ż.
Mikrobiom jelitowy królowej różni się od mikrobiomu robotnic
10 marca 2015, 12:39Amerykańscy naukowcy odkryli, że mikrobiom jelitowy królowej pszczoły miodnej (Apis mellifera) znacząco różni się od mikroflory przewodu pokarmowego robotnic.
Jak pirat dbał o załogę
27 stycznia 2015, 09:43Archeolodzy prowadzący badania na byłym okręcie flagowym jednego z najsłynniejszych piratów – Czarnobrodego – znaleźli przyrządy medyczne, świadczące o tym, że Czarnobrody dbał o zdrowie swojej załogi.
Nieszczelna bariera krew-mózg a choroba Alzheimera
23 stycznia 2015, 12:12Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli zjawisko, które może pomóc w wyjaśnieniu etiologii choroby Alzheimera. Zauważyli, że z wiekiem bariera krew-mózg (BKM) zaczyna przeciekać, a wszystko zaczyna się od hipokampa, czyli obszaru kluczowego dla pamięci i uczenia.
Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze
22 stycznia 2015, 11:36Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji.
Optymiści są zdrowsi pod względem sercowo-naczyniowym
12 stycznia 2015, 12:33Optymiści są zdrowsi pod względem sercowo-naczyniowym. Zespół Rosalby Hernandez z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign doszedł do tego wniosku, analizując dane ponad 5100 dorosłych.