![](/media/lib/340/n-rak-piersi-f6f22406bf5cfc802fd3218f4e606676.jpg)
Jeśli wiek biologiczny jest większy od metrykalnego, ryzyko raka piersi jest podwyższone
25 lutego 2019, 13:34Podwyższony wiek biologiczny wiąże się z większym ryzykiem raka piersi. Wiek biologiczny wyznaczano na podstawie metylacji DNA (modyfikacji DNA stanowiącej część procesu starzenia). Okazało się, że każdy 5-letni wzrost wieku biologicznego nad wiek metrykalny przekładał się na 15% wzrost ryzyka raka sutka.
Bo fotki były za ładne
26 stycznia 2008, 00:07Mimo licznych doniesień o coraz doskonalszych technologiach, dzięki którym maszyny dysponują własnym "wzrokiem", eksperci ostrzegają przed nadmiernym optymizmem. Naukowcy ze słynnej uczelni MIT (Massachusetts Institute of Technology) twierdzą, że niemal ludzki sposób oglądania świata przez komputery w rzeczywistości jest efektem nie stopnia zaawansowania algorytmów analizujących obraz, lecz odpowiednio dobranych warunków testów i demonstracji. Co ciekawe, ostrzeżenie to jest wynikiem eksperymentu, który dał... zbyt dobre wyniki.
![](/media/lib/75/zeby-9d49e16c4f366bf0d02e1214f8e253bc.jpg)
Konsystencja pokarmu odpowiada za rozmiar żuchwy?
22 listopada 2011, 09:38Jedzenie miękkich pokarmów może sprawiać, że zmniejszają się rozmiary żuchwy. Ponieważ liczba zębów pozostaje ta sama, niewykluczone, że jest to jedna z przyczyn wad zgryzu.
![](/media/lib/229/n-neurony-myszy-0993344e481d788fa3a44cedcddcf64b.jpg)
Ponad 1000 mutacji w pojedynczym neuronie
7 października 2015, 11:03W pojedynczym neuronie normalnego dorosłego mózgu występuje nawet ponad 1000 mutacji, których nie ma w sąsiednich komórkach nerwowych. Większość mutacji pojawia się podczas używania genów, już po zakończeniu rozwoju mózgu.
![DNA](/media/lib/110/n-dna_double_helix_by_nhgri-9932bc5ff999a05240fe4241ac9252a8.jpg)
Różnice w tym, jak chorują kobiety i mężczyźni, widać w każdej tkance
25 czerwca 2020, 05:45Kobiety i mężczyźni różnią się między sobą pod względem przebiegu rozwoju, fizjologii czy przebiegu chorób. Różnice pomiędzy płciami manifestują się w wielu chorobach, w tym w nowotworach, zaburzeniach neurologicznych, chorobach układu krążenia czy autoimmunologicznych. Różnice te, które wpływają zarówno na częstotliwość występowania, przebieg jak i reakcję na leczenie różnych chorób znacząco utrudniają zarówno zapobieganie chorobom jak i sam proces leczenia
![](/media/lib/45/gra-na-pianinie-0408bd21b30c4680a279e238bc9f06b2.jpg)
Uniwersalny język muzyki
20 marca 2009, 09:38Rdzenni Afrykanie, którzy nigdy wcześniej nie słyszeli radia ani płyty CD, potrafią wskazać emocję - radość, smutek lub strach - wyrażaną przez dany utwór z repertuaru muzyki zachodniej. Badacze uważają, że zdolność ich rozpoznania w muzyce musi być zatem uniwersalna, podobnie jak odczytywanie mimiki czy właściwości brzmieniowych mowy (Current Biology).
![](/media/lib/162/n-wilk-29f9012193dab565ba4a0d30aab24b08.jpg)
Wokalne rozpoznawanie bez pudła
22 lipca 2013, 10:13Wilki można rozpoznać po wyciu ze 100-proc. trafnością.
![](/media/lib/305/n-drewniane-narzedzia-wykonane-przez-neandertalczykow-8498bd3eec6b8855ed29c64e8965dadb.jpg)
Najstarsze drewniane narzędzie neandertalczyków z Europy Południowej
4 kwietnia 2018, 09:54Na stanowisku archeologicznym Aranbaltza w Kraju Basków znaleziono najstarsze drewniane narzędzie, wykonane przez neandertalczyków z Europy Południowej.
![](/media/lib/360/n-fontanna-45674ad43d7453ca9ed517e4ac6d7d7d.jpg)
Krótkoterminowe zmiany temperatury zabijają blisko 2 miliony osób rocznie
4 lipca 2022, 05:01Ekstrema pogodowe mają negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Nie od dzisiaj wiemy, że np. fale upałów mogą jednorazowo powodować olbrzymią liczbę zgonów. Są one przejawem braku stabilności pogody, a ta kwestia umykała dotychczas uwadze specjalistów. Międzynarodowa grupa ekspertów, która zbadała wpływ krótkoterminowych dużych wahań temperatury na śmiertelność wśród ludzi alarmuje, że zmienność temperatury ma podobny wpływ na śmiertelność, jak zanieczyszczenie powietrza.
![](/media/lib/66/keczup-c52ba385d162efdc24c38166514ff7c3.jpg)
Dolegliwości po inulinie
12 lipca 2010, 13:34Współczesna dieta obfituje w pozbawione błonnika wysokoprzetworzone pokarmy. Jako że włókna poprawiają m.in. pracę jelit oraz skład ich mikroflory, zaczęto do wielu pokarmów, np. czekolad, deserów mlecznych czy keczupów, dodawać inulinę – polisacharyd należący do fruktanów. Niestety, u niektórych osób jego przedawkowanie prowadzi do niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęć, biegunki i nudności.