
Alergie pokarmowe wiążą się z pobudzonym układem odpornościowym przy porodzie
18 stycznia 2016, 18:09Badanie ponad 1000 dzieci pokazało, że te, które przy urodzeniu mają hiperaktywne komórki odpornościowe we krwi pępowinowej, z większym prawdopodobieństwem zapadają na alergie pokarmowe w 1. r.ż.

Borówki i czerwone wino zmniejszają ryzyko zaburzeń erekcji
15 stycznia 2016, 13:30Spożywanie pokarmów i napojów bogatych we flawonoidy wiąże się ze spadkiem ryzyka zaburzeń erekcji, zwłaszcza u mężczyzn w wieku poniżej 70 lat.

Jak się najesz, tak się wyśpisz
15 stycznia 2016, 12:31Najnowsze badania wykazały, że jedzenie mniejszych ilości błonnika, a większych tłuszczów nasyconych i cukru wiąże się z lżejszym, mniej regenerującym i bardziej zaburzonym snem.

Estrogeny chronią kobiety przed grypą
14 stycznia 2016, 12:49Estrogen działa antywirusowo w stosunku do wirusów grypy typu A.

Słodzone napoje wiążą się z większą ilością tłuszczu brzusznego
13 stycznia 2016, 13:43U dorosłych w średnim wieku regularne picie słodzonych napojów wiąże się z większą ilością tłuszczu brzusznego, a ten zwiększa ryzyko różnych chorób, w tym cukrzycy czy chorób serca.

Enzym na zbyt dużą ilość cukru
12 stycznia 2016, 14:31Specjaliści z Centrum Badawczego Szpitala Uniwersytetu w Montrealu odkryli enzym, który może zahamować toksyczny wpływ cukru na narządy ciała.

Jakich pozycji jogi unikać, gdy ma się jaskrę?
11 stycznia 2016, 13:23Pod wpływem pozycji z jogi, które wykonuje się z głową w dół, chorzy z jaskrą mogą doświadczać wzrostu ciśnienia śródgałkowego.

Płyty DVD z ćwiczeniami mogą szkodzić psyche użytkownika
11 stycznia 2016, 12:31Płyty DVD z ćwiczeniami do wykonywania w domu mogą czasem wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku. Wg prof. Brada Cardinala z Uniwersytetu Stanowego Oregonu, który przyjrzał się 10 takim produktom, często padają na nich demotywujące stwierdzenia, utrwalają one także nierealistyczne, przeseksualizowane obrazy ciała.

Mąka z kawy - (jeszcze) zdrowszy sposób na kawę
8 stycznia 2016, 14:30Mąka z palonych krócej i w niższej temperaturze, a następnie zmielonych w obecności ciekłego azotu ziaren kawy zawiera więcej kwasu chlorogenowego, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się prozdrowotne właściwości kawy.

Słodka droga do raka piersi
7 stycznia 2016, 15:12Wysoka zawartość cukru w zachodniej diecie zwiększa ryzyko raka piersi i jego przerzutów do płuc.