Chodzenie ze zmienną prędkością pochłania więcej energii
15 października 2015, 13:07Chodzenie w zróżnicowanym tempie pozwala spalić do 20% więcej kalorii niż chodzenie ze stałą prędkością.
Matka ma cukrzycę, dziecko wolniej reaguje
15 października 2015, 08:29Gdy ich matka wypije bądź zje coś słodkiego, nienarodzone dzieci kobiet z cukrzycą ciężarnych wolniej reagują na dźwięki.
Nie chodzi o siedzenie, ale o poziom aktywności fizycznej
14 października 2015, 12:47Zespół z Uniwersytetu w Exeter i Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego przez 16 lat śledził losy 3720 mężczyzn i 1414 kobiet i wykazał, że siedzenie, czy to w pracy, czy w domu, nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu.
Natolatkom intensywnie korzystającym z Sieci grozi nadciśnienie
13 października 2015, 13:29U młodzieży spędzanie długich godzin w Internecie stwarza ryzyko nadciśnienia. Wśród 134 nastolatków, uznanych przez badaczy ze Szpitala Henry'ego Forda w Detroit za intensywnych użytkowników Internetu, podwyższone ciśnienie występowało u 26 osób.
Menopauza obniża jakość dobrego cholesterolu
12 października 2015, 12:56Menopauza zmniejsza wpływ dobrego cholesterolu HDL.
Zespół niespokojnych nóg związany z chorobami serca i nerek
9 października 2015, 12:29Zespół niespokojnych nóg (ZNN) jest powiązany z podwyższonym ryzykiem udaru, przedwczesnego zgonu, a także chorób serca i nerek.
Suszone śliwki zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
28 września 2015, 08:14Dieta zawierająca suszone śliwki korzystnie wpływa na mikrobiom jelita grubego, zmniejszając w ten sposób ryzyko nowotworu tej części przewodu pokarmowego.
Umiarkowane ilości piwa chronią kobiety przed zawałem
25 września 2015, 11:50U kobiet, które piją piwo najczęściej 1-2 razy w tygodniu, ryzyko zawału jest o 30% niższe niż u kobiet, które piją go bardzo dużo lub nie piją w ogóle. Wskazują na to wyniki szwedzkiego studium Kvinnostudien, w ramach którego losy 1462 pań śledzone są już od niemal pół wieku.
Od typu treningu zależy rodzaj komunikacji mózgu z mięśniami
22 września 2015, 08:27Stosowanie treningów wytrzymałościowego i oporowego nie tylko przygotowuje do uprawiania innych rodzajów sportu, ale i różnie wpływa na porozumiewanie się mózgu i mięśni.
Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 12:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.