Zdolność obrony naczyń przed stresem oksydacyjnym rośnie z wiekiem
23 lipca 2015, 08:18Zdrowe starzenie uruchamia mechanizmy chroniące przed wpływem stresu oksydacyjnego na naczynia krwionośne. To istotne ustalenie, zważywszy, że od dawna uznaje się, że proces starzenia może być wynikiem procesów utleniania inicjowanych przez wolne rodniki.
Czarny bez - remedium dla latających na długie dystanse
22 lipca 2015, 13:11Prof. Evelin Tiralongo i dr Shirley Wee z Griffith University zakończyły testy kliniczne, które wykazały, że suplement z czarnego bzu zapewnia pewną ochronę przed występującymi po lotach dalekiego zasięgu objawami ze strony układu oddechowego.
Nabiał zwiększa skuteczność probiotyków
20 lipca 2015, 15:07Skuteczność probiotyków może zależeć od nośnika.
Zapach dwutlenku węgla włącza inne zmysły komara
20 lipca 2015, 13:50Komary namierzają stałocieplny kąsek za pomocą węchu. Dopiero później włączają do poszukiwań inne zmysły, np. wzrok.
Lepsza wyobraźnia zapachowa wiąże się z większą wagą
9 lipca 2015, 12:38Zdolność do szczegółowego wyobrażania sobie zapachów jest większa u otyłych dorosłych.
Enzym współpracuje z karnityną, by zwiększyć tolerancję na wysiłek
8 lipca 2015, 13:01Naukowcy przybliżyli się do ustalenia, w jaki sposób zoptymalizować wpływ enzymu z macierzy mitochondriów mięśni szkieletowych - acetylotransferazy karnitynowej (ang. carnitine acetyltransferase, CAT) - by zwiększyć osobniczą tolerancję na wysiłek fizyczny.
Pierwsze oznaki starzenia pojawiają się ok. połowy 3. dekady życia
7 lipca 2015, 12:01Międzynarodowe badanie, którego wyniki ukazały się w piśmie PNAS, wskazują, że proces starzenia da się określić ilościowo u na tyle młodych osób, by zapobiec chorobom związanym z wiekiem, co otwiera drogę nowym terapiom przeciwstarzeniowym. Wg specjalistów, pierwsze oznaki starzenia pojawiają się około połowy trzeciej dekady życia.
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 12:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.
Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 13:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
Słodzone napoje odpowiadają za tysiące zgonów rocznie
1 lipca 2015, 13:27Słodzone napoje odpowiadają za 184 tys. zgonów na świecie rocznie.