Palący dużo i otyli więcej przytyją po rzuceniu palenia

18 sierpnia 2015, 14:00

Liczba wypalanych dziennie papierosów i wskaźnik masy ciała (BMI) to prognostyki zmian wagi po rzuceniu palenia - twierdzą naukowcy z College'u Medycyny Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii.


Wyższy iloraz inteligencji wiąże się z lepszą sprawnością fizyczną

17 sierpnia 2015, 11:31

Najnowsze duńskie badanie ujawniło związek między męską inteligencją we wczesnej dorosłości a sprawnością fizyczną w wieku średnim: im wyższy iloraz inteligencji, tym lepsze funkcjonowanie fizyczne.


Cukrzyca ciężarnych sygnalizuje ryzyko rozwoju cukrzycy także u ojca

14 sierpnia 2015, 13:41

Duże studium, w ramach którego analizowano dane z Quebecu z 20 lat, wykazało, że cukrzyca ciążowa (ang. Gestational Diabetes Mellitus, GDM) sygnalizuje przyszłe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. nie tylko u matki, ale i ojca.


Kanadyjczycy twierdzą, że odkryli gen otyłości

12 sierpnia 2015, 13:20

Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej odkryli gen, który może stanowić istotną przyczynę otyłości. Koduje on białko 14-3-3zeta i znajduje się w każdej komórce ciała.


Nowy lek do rzucania palenia - enzym z bakterii żywiących się nikotyną

7 sierpnia 2015, 12:52

Zespół z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zajmuje się obiecującym enzymem bakteryjnym, który ma szansę zostać wykorzystany w lekach pomagających rzucić palenie.


Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji

6 sierpnia 2015, 12:18

Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.


Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie

5 sierpnia 2015, 12:52

Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.


Efekt jo-jo nie zwiększa ryzyka nowotworu

4 sierpnia 2015, 12:49

Powtarzające się cykle utraty i ponownego wzrostu wagi ani u kobiet, ani u mężczyzn nie wpływają na ogólne ryzyko nowotworu. Prowadząc analizy, naukowcy wzięli poprawkę m.in. na wskaźnik masy ciała (BMI).


Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości

3 sierpnia 2015, 11:04

Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.


Trening przedziałowy o wysokiej intensywności dobry dla kobiet z RZS

31 lipca 2015, 12:57

Choć brzmi to antyintuicyjnie, trening o dużej intensywności zmniejsza stan zapalny u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy