11.000 lat izolacji, a geny lekooporności w mikrobiomie i tak są...
21 kwietnia 2015, 08:24Naukowcy odkryli geny lekooporności w bakteriach przewodu pokarmowego Janomamów z górzystych rejonów południowej Wenezueli, którzy nigdy nie zetknęli się z antybiotykami. Odkrycia sugerują, że bakterie z ludzkiego organizmu dysponowały umiejętnością opierania się lekom na długo przed tym, nim po raz pierwszy zastosowano je do terapii chorób.

Rozwód podwyższa ryzyko zawału u kobiet
17 kwietnia 2015, 08:16Rozwódki miewają zawał serca 24% częściej niż kobiety stale zamężne. Dwa rozwody jeszcze bardziej podnoszą ryzyko, które jest już wtedy o 77% większe.
Odkryto mechanizm działania popularnego probiotyku
16 kwietnia 2015, 12:16Z badań wynika, że szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), który wchodzi w skład wielu probiotyków, wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych: pomaga w problemach dotyczących przewodu pokarmowego i skóry, infekcjach dróg oddechowych, a także odchudzaniu. Dopiero ostatnio odkryto jednak, na czym polega mechanizm jego działania.

Pięć dni wystarczy...
15 kwietnia 2015, 14:17Zaledwie 5 dni wysokotłuszczowej diety może zmieniać sposób przetwarzania glukozy przez mięśnie.

Wiadomo, czemu jabłka i zielona herbata są dobre dla zdrowia
14 kwietnia 2015, 12:28Naukowcy odkryli, że polifenole z zielonej herbaty i jabłek blokują białko sygnalizacyjne - czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (ang. vascular endothelial growth factor, VEGF) - które może uruchamiać procesy miażdżycowe i stanowi cel leków przeciwnowotworowych.

Czy ludzie mogą się zarazić norowirusami od psów?
13 kwietnia 2015, 13:40Ludzkie norowirusy mogą zakażać psy.

Autonomiczny samochód a choroba lokomocyjna
10 kwietnia 2015, 19:27Autonomiczne samochody będą miały wiele zalet. Powinny zmniejszyć liczbę wypadków i zużycie paliwa. Jednak z ich rozpowszechnieniem się powinniśmy spodziewać się również zwiększenia liczby przypadków... choroby lokomocyjnej.

Oligofruktoza ogranicza przyrost wagi
9 kwietnia 2015, 14:53Suplementacja oligofruktozą (jedną z frakcji błonnika pokarmowego) zmniejsza przyrost wagi u szczurów na wysokotłuszczowej i wysokocukrowej diecie.

Antymiażdżycowy koktajl z granatów i daktyli
7 kwietnia 2015, 15:06Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko miażdżycy - twierdzi zespół prof. Michaela Avirama z Rambam Medical Center w Hajfie.

Wysokotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.?
3 kwietnia 2015, 11:54Najnowsze szwedzkie badania potwierdzają, że spożycie nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Sugerują też, że stoi za tym głównie nabiał wysokotłuszczowy.