Szczepionka DNA na nadciśnienie

28 maja 2015, 13:54

W przyszłości za pomocą szczepionki będzie można obniżać ciśnienie krwi nawet na pół roku.


Dwa drinki dziennie mogą uszkodzić starzejące się serce

27 maja 2015, 14:28

Codzienne spożywanie dwóch lub więcej drinków może uszkadzać serce seniorów.


Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny

26 maja 2015, 11:43

Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.


Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy

22 maja 2015, 12:46

Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.


Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu

21 maja 2015, 12:11

Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.


Odkryto związek między mikrobiomem dróg oddechowych a rozwojem astmy

20 maja 2015, 14:29

Niemowlęcy mikrobiom dróg oddechowych może zwiększać ryzyko poważnych chorób dróg oddechowych, a wskutek tego astmy.


Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie

18 maja 2015, 18:18

Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.


Po wstrzymaniu oddechu mniej zaboli

15 maja 2015, 08:32

Wstrzymywanie oddechu przed bolesnym zabiegiem, np. zastrzykiem, podwyższa próg bólowy.


Orzechy włoskie pomagają spowolnić wzrost raka jelita grubego

13 maja 2015, 12:15

Najnowsze badanie na myszach pokazuje, że dieta zawierająca orzechy włoskie może spowolnić wzrost guzów jelita grubego, wywołując zmiany w ekspresji komórek raka.


Ryba produkuje, drożdże odtwarzają

12 maja 2015, 15:24

Ekipa z Uniwersytetu Stanowego Oregonu odkryła, że danio pręgowany (Danio rerio) wytwarza chroniący przed ultrafioletem gadusol. Amerykanom udało się go uzyskać dzięki ekspresji odpowiednich genów u drożdży. Naukowcy podkreślają, że to otwiera drogę do produkcji gadusolu na skalę przemysłową do wykorzystania w filtrach słonecznych i w suplementach.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy