Szczepionka DNA na nadciśnienie
28 maja 2015, 13:54W przyszłości za pomocą szczepionki będzie można obniżać ciśnienie krwi nawet na pół roku.
Dwa drinki dziennie mogą uszkodzić starzejące się serce
27 maja 2015, 14:28Codzienne spożywanie dwóch lub więcej drinków może uszkadzać serce seniorów.
Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny
26 maja 2015, 11:43Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.
Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy
22 maja 2015, 12:46Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.
Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu
21 maja 2015, 12:11Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.
Odkryto związek między mikrobiomem dróg oddechowych a rozwojem astmy
20 maja 2015, 14:29Niemowlęcy mikrobiom dróg oddechowych może zwiększać ryzyko poważnych chorób dróg oddechowych, a wskutek tego astmy.
Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie
18 maja 2015, 18:18Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.
Po wstrzymaniu oddechu mniej zaboli
15 maja 2015, 08:32Wstrzymywanie oddechu przed bolesnym zabiegiem, np. zastrzykiem, podwyższa próg bólowy.
Orzechy włoskie pomagają spowolnić wzrost raka jelita grubego
13 maja 2015, 12:15Najnowsze badanie na myszach pokazuje, że dieta zawierająca orzechy włoskie może spowolnić wzrost guzów jelita grubego, wywołując zmiany w ekspresji komórek raka.
Ryba produkuje, drożdże odtwarzają
12 maja 2015, 15:24Ekipa z Uniwersytetu Stanowego Oregonu odkryła, że danio pręgowany (Danio rerio) wytwarza chroniący przed ultrafioletem gadusol. Amerykanom udało się go uzyskać dzięki ekspresji odpowiednich genów u drożdży. Naukowcy podkreślają, że to otwiera drogę do produkcji gadusolu na skalę przemysłową do wykorzystania w filtrach słonecznych i w suplementach.