W trudnych warunkach bakterie mikroflory jelit zaczynają współpracować

3 czerwca 2015, 13:09

Gdy środowisko się zmienia, np. zaczyna brakować tlenu czy substancji odżywczych, bakterie mikroflory jelit, które normalnie konkurują lub się zwalczają, zaczynają współpracować. Produkują nawet substancje, które ułatwiają życie innym gatunkom. Społeczność odzyskuje równowagę i przystosowuje się do nowych warunków.


Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej

2 czerwca 2015, 08:38

Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.


Soczewki zmieniają mikrobiom oka

1 czerwca 2015, 12:33

Soczewki kontaktowe zmieniają mikrobiom, co może wyjaśniać częstsze infekcje rogówki i spojówek u ich użytkowników.


Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów

29 maja 2015, 12:59

Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.


Szczepionka DNA na nadciśnienie

28 maja 2015, 13:54

W przyszłości za pomocą szczepionki będzie można obniżać ciśnienie krwi nawet na pół roku.


Dwa drinki dziennie mogą uszkodzić starzejące się serce

27 maja 2015, 14:28

Codzienne spożywanie dwóch lub więcej drinków może uszkadzać serce seniorów.


Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny

26 maja 2015, 11:43

Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.


Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy

22 maja 2015, 12:46

Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.


Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu

21 maja 2015, 12:11

Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.


Odkryto związek między mikrobiomem dróg oddechowych a rozwojem astmy

20 maja 2015, 14:29

Niemowlęcy mikrobiom dróg oddechowych może zwiększać ryzyko poważnych chorób dróg oddechowych, a wskutek tego astmy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy