
Tlenek grafenu zwalcza bakterie powodujące próchnicę i choroby przyzębia
12 marca 2015, 08:21Tlenek grafenu (ang. graphene oxide, GO) to dobrze zapowiadający się środek do zwalczania próchnicy i chorób przyzębia, zwłaszcza w dobie lekooporności.

Ekspozycja na tytoń w okresie prenatalnym niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy u córek
9 marca 2015, 14:56Kobiety, których rodzice palili w czasie ciąży, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka występowania cukrzycy w średnim wieku.

Unikanie niedoboru snu złagodzi przebieg lub odwróci choroby metaboliczne?
9 marca 2015, 12:20Utrata 30 min snu dziennie może sprzyjać tyciu i niekorzystnie wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi.

Oksytocyna zmniejsza u mężczyzn spożycie kalorii
6 marca 2015, 12:36Jednorazowa aplikacja spreju do nosa z oksytocyną zmniejszyła u zdrowych mężczyzn spożycie kalorii, zwłaszcza w postaci tłustych pokarmów. Badania, które mają zostać zaprezentowane na dorocznej konferencji amerykańskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, potwierdzają wyniki uzyskane na modelach zwierzęcych.

Heroina zabija coraz częściej
5 marca 2015, 12:35W ostatnich latach w USA gwałtownie rośnie liczba przypadków śmierci z powodu przedawkowania heroiny. Szczególnie szybki wzrost zanotowano w latach 2010-2013.

Wycinka lasów pomaga dżumie
5 marca 2015, 12:11Wycinając lasy nie tylko przyczyniamy się do globalnego ocieplenia, ale również zwiększamy prawdopodobieństwo wybuchu epidemii... dżumy.

Jedzenie fistaszków wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca
3 marca 2015, 13:53Jedzenie orzechów ziemnych zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca.

Wyjaśniono, czemu azotany poprawiają sportowe osiągi
2 marca 2015, 18:02Popularne wśród sportowców suplementy z azotanami poprawiają osiągi, bo zmniejszają lepkość krwi, poprawiając jej przepływ. Co istotne, nie dochodzi przy tym do upośledzenia zaopatrzenia tkanek w tlen.

Dodatki do żywności wywołują stan zapalny i tycie
26 lutego 2015, 13:29Badania na myszach pokazały, że dodatki do żywności (zagęszczacze i stabilizatory) mogą zaburzać mikroflorę jelit, prowadząc do stanu zapalnego, zespołu metabolicznego i tycia.

Oksytocyna: i do zakochania, i do zachowania trzeźwości
25 lutego 2015, 08:23Hormon miłości i przywiązania, oksytocyna, nie dopuszcza, by szczury odurzyły się alkoholem. Naukowcy mają nadzieję, że ich odkrycie będzie można wykorzystać do opracowywania nowych metod leczenia alkoholizmu u ludzi.