
Enzym współpracuje z karnityną, by zwiększyć tolerancję na wysiłek
8 lipca 2015, 13:01Naukowcy przybliżyli się do ustalenia, w jaki sposób zoptymalizować wpływ enzymu z macierzy mitochondriów mięśni szkieletowych - acetylotransferazy karnitynowej (ang. carnitine acetyltransferase, CAT) - by zwiększyć osobniczą tolerancję na wysiłek fizyczny.

Pierwsze oznaki starzenia pojawiają się ok. połowy 3. dekady życia
7 lipca 2015, 12:01Międzynarodowe badanie, którego wyniki ukazały się w piśmie PNAS, wskazują, że proces starzenia da się określić ilościowo u na tyle młodych osób, by zapobiec chorobom związanym z wiekiem, co otwiera drogę nowym terapiom przeciwstarzeniowym. Wg specjalistów, pierwsze oznaki starzenia pojawiają się około połowy trzeciej dekady życia.

Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 12:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.

Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 13:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.

Słodzone napoje odpowiadają za tysiące zgonów rocznie
1 lipca 2015, 13:27Słodzone napoje odpowiadają za 184 tys. zgonów na świecie rocznie.

Bezczynność drastycznie zmniejsza siłę mięśniową
29 czerwca 2015, 12:03Duńscy naukowcy stwierdzili, że wystarczą 2 tygodnie znaczącego spadku aktywności, by siła mięśniowa młodych ludzi zmniejszyła się aż o 1/3, co stanowi odpowiednik postarzenia się o 40-50 lat.

Rola witaminy B12 w patogenezie trądziku
25 czerwca 2015, 11:58Witamina B12 zmienia aktywność genów bakterii ze skóry twarzy części ludzi, którzy normalnie mają zdrową cerę. Modyfikacja ta sprzyja stanowi zapalnemu i powstawaniu wyprysków.

Wyciąg z grzyba pomaga walczyć z otyłością
24 czerwca 2015, 14:55Badania na myszach pokazały, że wyciąg z lakownicy żółtawej (Ganoderma lucidum), grzyba stosowanego w tradycyjnej medycynie chińskiej, pomaga leczyć otyłość, zmieniając mikrobiom jelit.

Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej
23 czerwca 2015, 12:52Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.

Kobiety, zmienność rytmu zatokowego i libido
22 czerwca 2015, 13:31Zaburzenia seksualne u kobiet mogą być związane z niską zmiennością spoczynkowego rytmu zatokowego.