Cukrzyca ciężarnych sygnalizuje ryzyko rozwoju cukrzycy także u ojca
14 sierpnia 2015, 13:41Duże studium, w ramach którego analizowano dane z Quebecu z 20 lat, wykazało, że cukrzyca ciążowa (ang. Gestational Diabetes Mellitus, GDM) sygnalizuje przyszłe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. nie tylko u matki, ale i ojca.
Kanadyjczycy twierdzą, że odkryli gen otyłości
12 sierpnia 2015, 13:20Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej odkryli gen, który może stanowić istotną przyczynę otyłości. Koduje on białko 14-3-3zeta i znajduje się w każdej komórce ciała.
Nowy lek do rzucania palenia - enzym z bakterii żywiących się nikotyną
7 sierpnia 2015, 12:52Zespół z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zajmuje się obiecującym enzymem bakteryjnym, który ma szansę zostać wykorzystany w lekach pomagających rzucić palenie.
Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji
6 sierpnia 2015, 12:18Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.
Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie
5 sierpnia 2015, 12:52Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.
Efekt jo-jo nie zwiększa ryzyka nowotworu
4 sierpnia 2015, 12:49Powtarzające się cykle utraty i ponownego wzrostu wagi ani u kobiet, ani u mężczyzn nie wpływają na ogólne ryzyko nowotworu. Prowadząc analizy, naukowcy wzięli poprawkę m.in. na wskaźnik masy ciała (BMI).
Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 11:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.
Trening przedziałowy o wysokiej intensywności dobry dla kobiet z RZS
31 lipca 2015, 12:57Choć brzmi to antyintuicyjnie, trening o dużej intensywności zmniejsza stan zapalny u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Zgubne skutki nieodpowiedniego nawodnienia
30 lipca 2015, 13:53Ponad połowa amerykańskich dzieci i nastolatków nie nawadnia odpowiednio swoich organizmów. Piją bowiem zbyt mało wody. Tymczasem, jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, nieodpowiednie nawodnienie ma negatywny wpływ na zdrowie fizyczne, zdolności poznawcze i emocjonalne.
HBI wskaże, co najlepiej pić
28 lipca 2015, 12:04Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.
