Cukrzyca ciężarnych sygnalizuje ryzyko rozwoju cukrzycy także u ojca

14 sierpnia 2015, 13:41

Duże studium, w ramach którego analizowano dane z Quebecu z 20 lat, wykazało, że cukrzyca ciążowa (ang. Gestational Diabetes Mellitus, GDM) sygnalizuje przyszłe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. nie tylko u matki, ale i ojca.


Kanadyjczycy twierdzą, że odkryli gen otyłości

12 sierpnia 2015, 13:20

Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej odkryli gen, który może stanowić istotną przyczynę otyłości. Koduje on białko 14-3-3zeta i znajduje się w każdej komórce ciała.


Nowy lek do rzucania palenia - enzym z bakterii żywiących się nikotyną

7 sierpnia 2015, 12:52

Zespół z Instytutu Badawczego Ellen Scripps zajmuje się obiecującym enzymem bakteryjnym, który ma szansę zostać wykorzystany w lekach pomagających rzucić palenie.


Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji

6 sierpnia 2015, 12:18

Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.


Zidentyfikowano białko hamujące regenerację mięśni po urazie

5 sierpnia 2015, 12:52

Zidentyfikowano wytwarzane przez makrofagi białko, które hamuje regenerację mięśni po urazie.


Efekt jo-jo nie zwiększa ryzyka nowotworu

4 sierpnia 2015, 12:49

Powtarzające się cykle utraty i ponownego wzrostu wagi ani u kobiet, ani u mężczyzn nie wpływają na ogólne ryzyko nowotworu. Prowadząc analizy, naukowcy wzięli poprawkę m.in. na wskaźnik masy ciała (BMI).


Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości

3 sierpnia 2015, 11:04

Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.


Trening przedziałowy o wysokiej intensywności dobry dla kobiet z RZS

31 lipca 2015, 12:57

Choć brzmi to antyintuicyjnie, trening o dużej intensywności zmniejsza stan zapalny u kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).


Zgubne skutki nieodpowiedniego nawodnienia

30 lipca 2015, 13:53

Ponad połowa amerykańskich dzieci i nastolatków nie nawadnia odpowiednio swoich organizmów. Piją bowiem zbyt mało wody. Tymczasem, jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, nieodpowiednie nawodnienie ma negatywny wpływ na zdrowie fizyczne, zdolności poznawcze i emocjonalne.


HBI wskaże, co najlepiej pić

28 lipca 2015, 12:04

Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy