
Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów
9 czerwca 2015, 08:19Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.

Brak dowodów na korzyści ze spożycia łożyska
8 czerwca 2015, 12:42Nie ma naukowych dowodów na to, że zjedzenie po porodzie łożyska uchroni kobiety przed depresją czy bólem i zapewni zastrzyk energii.
W trudnych warunkach bakterie mikroflory jelit zaczynają współpracować
3 czerwca 2015, 13:09Gdy środowisko się zmienia, np. zaczyna brakować tlenu czy substancji odżywczych, bakterie mikroflory jelit, które normalnie konkurują lub się zwalczają, zaczynają współpracować. Produkują nawet substancje, które ułatwiają życie innym gatunkom. Społeczność odzyskuje równowagę i przystosowuje się do nowych warunków.

Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej
2 czerwca 2015, 08:38Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.

Soczewki zmieniają mikrobiom oka
1 czerwca 2015, 12:33Soczewki kontaktowe zmieniają mikrobiom, co może wyjaśniać częstsze infekcje rogówki i spojówek u ich użytkowników.

Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 12:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.

Szczepionka DNA na nadciśnienie
28 maja 2015, 13:54W przyszłości za pomocą szczepionki będzie można obniżać ciśnienie krwi nawet na pół roku.

Dwa drinki dziennie mogą uszkodzić starzejące się serce
27 maja 2015, 14:28Codzienne spożywanie dwóch lub więcej drinków może uszkadzać serce seniorów.

Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny
26 maja 2015, 11:43Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.

Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy
22 maja 2015, 12:46Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.