Korzystny wpływ awokado na profil lipidowy
8 stycznia 2015, 12:40Uzupełnienie codziennej diety o awokado może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
Kawa i herbata chronią mózg
8 stycznia 2015, 11:54W ostatnich latach pojawiły się badania, które mogą sugerować, że kawa i herbata chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, jak choroby Alzheimera i Parkinsona oraz przed depresją.
Pełne ziarna chronią przed wczesnym zgonem, zwłaszcza na choroby serca
7 stycznia 2015, 18:04Jedzenie większych ilości pełnych ziaren wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wczesnego zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych (ChSN), ale nie w wyniku nowotworów.
Nie wszyscy otyli zagrożeni problemami metabolicznymi
5 stycznia 2015, 19:01Nie u wszystkich ludzi otyłość prowadzi do zmian metabolicznych skutkujących cukrzycą, chorobami serca czy udarem.
Rok urodzenia determinuje ryzyko otyłości?
5 stycznia 2015, 13:02Siła wpływu powiązanego z otyłością wariantu genu FTO zależy od daty urodzenia. O ile w przypadku badanych urodzonych we wcześniejszych latach nie ma żadnej korelacji między wariantem genu a otyłością, o tyle związek u osób urodzonych później jest o wiele silniejszy niż dotąd sądzono.
Emitujące światło e-czytniki negatywnie wpływają na rytm okołodobowy
23 grudnia 2014, 11:48Czytniki elektroniczne mogą niekorzystnie wpływać na jakość snu.
Cytyzyna skutczniejsza od nikotynowej terapii zastępczej
19 grudnia 2014, 09:10Cytyzyna, alkaloid występujący we wszystkich częściach złotokapu zwyczajnego (Laburnum anagyroides), sprawdza się lepiej jako środek pomagający rzucić palenie niż tradycyjna nikotynowa terapia zastępcza (NTZ) w postaci plastrów czy gumy.
Ważenie przynajmniej raz w tygodniu pomaga w odchudzaniu
18 grudnia 2014, 13:01Ważenie to powszechna praktyka wśród odchudzających się, dlatego naukowcy postanowili sprawdzić, jak częstość wchodzenia na wagę wpływa na osiągane rezultaty. Okazało się, że im częściej walczący ze zbędnymi kilogramami się ważyli, tym więcej chudli. Poza tym jeśli ochotnicy nie ważyli się od ponad tygodnia, zaczynali tyć.
Antybiotykooporność coraz większym problemem
18 grudnia 2014, 10:44Do 2050 roku antybiotykooporne bakterie zabiją 300 000 000 ludzi, a straty światowej gospodarki z tego tytułu wyniosą 100 bilionów USD. Antybiotykooporność staje się coraz większym problemem, tym większym, że firmom farmaceutycznym nie opłaca się pracować nad nowymi antybiotykami
Niski indeks glikemiczny nie wpływa na czynniki ryzyka cukrzycy i choroby sercowo-naczyniowej
17 grudnia 2014, 13:13Niski indeks glikemiczny (IG) nie zwiększa wrażliwości na insulinę ani nie zmniejsza wpływu czynników ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.