
Kofeina chroni kobiety przed szumami usznymi
11 sierpnia 2014, 12:13U kobiet spożycie kofeiny wiąże się ze zmniejszoną częstością występowania szumów usznych (łac. tinnitus auris).
Kwas kwasowi nierówny
7 sierpnia 2014, 07:29Z najnowszego numeru Lancet Diabetes and Endocrinology dowiadujemy się, że związek pomiędzy nasyconymi kwasami tłuszczowymi a cukrzycą typu 2 jest bardziej skomplikowany, niż się wydawało. Okazuje się bowiem, że nasycone kwasy tłuszczowe mogą zarówno zwiększać jak i zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy

Probiotyki obniżają i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie
5 sierpnia 2014, 14:06Regularne jedzenie probiotyków może poprawić ciśnienie krwi.

Picie słodzonych napojów w okresie dojrzewania źle wpływa na pamięć
31 lipca 2014, 08:20Codzienne spożywanie w okresie dojrzewania napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy lub sacharozą może niekorzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywanie informacji.

Dieta inaczej wpływa na mikrobiom samców i samic
30 lipca 2014, 14:01Identyczna dieta inaczej wpływa na mikroflorę jelit samców i samic. Wszystko wskazuje więc na to, że w przyszłości, próbując poprawić stan czyjegoś zdrowia za pomocą menu, trzeba będzie brać pod uwagę, czy jest to kobieta, czy mężczyzna.

Trening wysokiej intensywności w sam raz dla seniorów?
28 lipca 2014, 13:26Krótkie sesje energicznych ćwiczeń korzystnie wpływają na zdrowie seniorów.

Żółwik bardziej higieniczny od uścisku dłoni
28 lipca 2014, 11:37Tzw. żółwik jest bardziej higienicznym sposobem witania się niż uścisk dłoni - twierdzą naukowcy z Aberystwyth University. Walijczycy apelują o jego stosowanie, zwłaszcza podczas epidemii grypy.

Występuje u połowy, a nikt go nie dostrzegał
24 lipca 2014, 14:26Biolodzy z San Diego State University odkryli wirusa crAssphage, który występuje w przewodzie pokarmowym ponad połowy światowej populacji i może odgrywać istotną rolę w otyłości czy cukrzycy.

Tłuszczowy metabolit do leczenia serca
22 lipca 2014, 16:09Najnowsze badania japońskich naukowców na myszach wytwarzających własny kwas eikozapentaenowy (EPA) - związek z grupy kwasów omega-3 - wykazały, że są one chronione przed chorobami serca i że ich serce lepiej funkcjonuje.

Dieta wysokotłuszczowa prowadzi do utraty węchu
22 lipca 2014, 14:49Dieta wysokotłuszczowa może doprowadzić do utraty węchu - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Florydy.