Żółwik bardziej higieniczny od uścisku dłoni

28 lipca 2014, 11:37

Tzw. żółwik jest bardziej higienicznym sposobem witania się niż uścisk dłoni - twierdzą naukowcy z Aberystwyth University. Walijczycy apelują o jego stosowanie, zwłaszcza podczas epidemii grypy.


Występuje u połowy, a nikt go nie dostrzegał

24 lipca 2014, 14:26

Biolodzy z San Diego State University odkryli wirusa crAssphage, który występuje w przewodzie pokarmowym ponad połowy światowej populacji i może odgrywać istotną rolę w otyłości czy cukrzycy.


Tłuszczowy metabolit do leczenia serca

22 lipca 2014, 16:09

Najnowsze badania japońskich naukowców na myszach wytwarzających własny kwas eikozapentaenowy (EPA) - związek z grupy kwasów omega-3 - wykazały, że są one chronione przed chorobami serca i że ich serce lepiej funkcjonuje.


Dieta wysokotłuszczowa prowadzi do utraty węchu

22 lipca 2014, 14:49

Dieta wysokotłuszczowa może doprowadzić do utraty węchu - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Florydy.


Psi eliksir młodości

22 lipca 2014, 08:33

Poziom aktywności fizycznej ludzi powyżej 65. r.ż., którzy mają psy, jest taki, jak u osób 10 lat młodszych.


Probiotyki ograniczają gromadzenie tłuszczu w wątrobie

21 lipca 2014, 15:00

Jedzenie probiotyków przez 30 dni zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie.


Kwas liponowy reguluje zegar biologiczny

18 lipca 2014, 13:18

Kwas liponowy, który w największych ilościach występuje w szpinaku, brokułach i podrobach, resetuje i synchronizuje rytmy okołodobowe.


Reklamowa walka z otyłością

17 lipca 2014, 13:53

Kontynuując walkę z otyłością obywateli, Meksyk wprowadza ograniczenia emisji reklam słodkich/gazowanych napojów oraz kalorycznych pokarmów.


Stres i wysokotłuszczowy posiłek spowalniają metabolizm

15 lipca 2014, 14:29

W ciągu doby od stresującego zdarzenia metabolizm jest wolniejszy, dlatego spalamy mniej kalorii.


Kwasy omega-3 pomagają przy zwyrodnieniu stawów

14 lipca 2014, 12:07

Myszy z osteoartrozą, które jedzą kwasy tłuszczowe omega-3, mają zdrowsze stawy niż gryzonie z dietą obfitującą w kwasy nasycone i omega-6. Badania naukowców z Duke University sugerują, że nie tyle sama otyłość, co czynniki dietetyczne przyczyniają się do pogorszenia tej choroby.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy