Żółwik bardziej higieniczny od uścisku dłoni
28 lipca 2014, 11:37Tzw. żółwik jest bardziej higienicznym sposobem witania się niż uścisk dłoni - twierdzą naukowcy z Aberystwyth University. Walijczycy apelują o jego stosowanie, zwłaszcza podczas epidemii grypy.
Występuje u połowy, a nikt go nie dostrzegał
24 lipca 2014, 14:26Biolodzy z San Diego State University odkryli wirusa crAssphage, który występuje w przewodzie pokarmowym ponad połowy światowej populacji i może odgrywać istotną rolę w otyłości czy cukrzycy.
Tłuszczowy metabolit do leczenia serca
22 lipca 2014, 16:09Najnowsze badania japońskich naukowców na myszach wytwarzających własny kwas eikozapentaenowy (EPA) - związek z grupy kwasów omega-3 - wykazały, że są one chronione przed chorobami serca i że ich serce lepiej funkcjonuje.
Dieta wysokotłuszczowa prowadzi do utraty węchu
22 lipca 2014, 14:49Dieta wysokotłuszczowa może doprowadzić do utraty węchu - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Florydy.
Psi eliksir młodości
22 lipca 2014, 08:33Poziom aktywności fizycznej ludzi powyżej 65. r.ż., którzy mają psy, jest taki, jak u osób 10 lat młodszych.
Probiotyki ograniczają gromadzenie tłuszczu w wątrobie
21 lipca 2014, 15:00Jedzenie probiotyków przez 30 dni zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie.
Kwas liponowy reguluje zegar biologiczny
18 lipca 2014, 13:18Kwas liponowy, który w największych ilościach występuje w szpinaku, brokułach i podrobach, resetuje i synchronizuje rytmy okołodobowe.
Reklamowa walka z otyłością
17 lipca 2014, 13:53Kontynuując walkę z otyłością obywateli, Meksyk wprowadza ograniczenia emisji reklam słodkich/gazowanych napojów oraz kalorycznych pokarmów.
Stres i wysokotłuszczowy posiłek spowalniają metabolizm
15 lipca 2014, 14:29W ciągu doby od stresującego zdarzenia metabolizm jest wolniejszy, dlatego spalamy mniej kalorii.
Kwasy omega-3 pomagają przy zwyrodnieniu stawów
14 lipca 2014, 12:07Myszy z osteoartrozą, które jedzą kwasy tłuszczowe omega-3, mają zdrowsze stawy niż gryzonie z dietą obfitującą w kwasy nasycone i omega-6. Badania naukowców z Duke University sugerują, że nie tyle sama otyłość, co czynniki dietetyczne przyczyniają się do pogorszenia tej choroby.