
Zabójczy sód
18 sierpnia 2014, 16:38Z The New England Journal of Medicine dowiadujemy się, że nadmierne spożycie sodu zabija każdego roku 1,65 miliona osób na całym świecie. Wysokie spożycie sodu odpowiada za zwiększenie ciśnienia krwi, a to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - mówi główny autor badań, Dariush Mozaffarian z Tufts University.

Wczesna antybiotykoterapia wywiera długoterminowy wpływ na układ odpornościowy
18 sierpnia 2014, 15:45Antybiotykoterapia na wczesnych etapach życia może zwiększać późniejszą podatność na niektóre choroby.

Nadmierna waga łączy się z najczęstszymi typami nowotworów
14 sierpnia 2014, 12:04Nadwaga bądź otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia 10 najczęstszych nowotworów: macicy, pęcherzyka żółciowego, nerek, szyjki macicy, tarczycy, białaczki, wątroby, jelita grubego, jajników oraz pomenopauzalnych raków piersi.

Noworodki narażone na działanie antybiotyków
12 sierpnia 2014, 13:19Już w łonie matki połowa noworodków z Brooklynu wystawiona jest na działanie triklosanu. To środek przeciwgrzybiczny i przeciwbakteryjny szeroko stosowany w produktach kosmetycznych i higienicznych. Wiadomo, że triklosan ma negatywny wpływ na system hormonalny

Naturalne światło w biurze korzystnie wpływa na zdrowie i sen
12 sierpnia 2014, 08:41Pracownicy biurowi, którzy stykają się z większą ilością światła dziennego, lepiej i dłużej śpią, są bardziej aktywni fizycznie i mogą się pochwalić lepszą jakością życia.

Kofeina chroni kobiety przed szumami usznymi
11 sierpnia 2014, 12:13U kobiet spożycie kofeiny wiąże się ze zmniejszoną częstością występowania szumów usznych (łac. tinnitus auris).
Kwas kwasowi nierówny
7 sierpnia 2014, 07:29Z najnowszego numeru Lancet Diabetes and Endocrinology dowiadujemy się, że związek pomiędzy nasyconymi kwasami tłuszczowymi a cukrzycą typu 2 jest bardziej skomplikowany, niż się wydawało. Okazuje się bowiem, że nasycone kwasy tłuszczowe mogą zarówno zwiększać jak i zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy

Probiotyki obniżają i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie
5 sierpnia 2014, 14:06Regularne jedzenie probiotyków może poprawić ciśnienie krwi.

Picie słodzonych napojów w okresie dojrzewania źle wpływa na pamięć
31 lipca 2014, 08:20Codzienne spożywanie w okresie dojrzewania napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy lub sacharozą może niekorzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywanie informacji.

Dieta inaczej wpływa na mikrobiom samców i samic
30 lipca 2014, 14:01Identyczna dieta inaczej wpływa na mikroflorę jelit samców i samic. Wszystko wskazuje więc na to, że w przyszłości, próbując poprawić stan czyjegoś zdrowia za pomocą menu, trzeba będzie brać pod uwagę, czy jest to kobieta, czy mężczyzna.