Telewizory, komputery i samochody wyzwalają epidemie otyłości i cukrzycy w krajach rozwijających się
11 lutego 2014, 10:02Posiadanie telewizorów, samochodów i komputerów powiązano z podwyższonymi wskaźnikami otyłości i cukrzycy w krajach o niskim i średnim dochodzie.
Pierworodni częściej mają nadwagę
7 lutego 2014, 13:11W porównaniu do drugiego dziecka w rodzinie, pierworodni z większym prawdopodobieństwem mają w późniejszym życiu nadwagę.
Do pacjentów bardziej przemawia wiek serca niż procentowy wskaźnik ryzyka
6 lutego 2014, 13:18Ludzie, którzy znają wiek swojego serca, czynią większe postępy w zakresie poprawy jego stanu zdrowia.
Jeden zastrzyk skutecznie walczy z uderzeniami gorąca
5 lutego 2014, 11:22Odrobina środka znieczulającego wstrzyknięta w pobliżu wiązki nerwów w szyi w znacznym stopniu zmniejsza uderzenia gorąca. Naukowcy uważają, że technikę tę będzie można wykorzystać u kobiet w wieku menopauzalnym, które z różnych względów nie chcą lub nie mogą skorzystać z hormonalnej terapii zastępczej (HTZ).
Suplementy przeciwdziałają skutkom treningu wytrzymałościowego
3 lutego 2014, 12:07Przygotowując się do sprawdzianów wytrzymałościowych, np. maratonów, powinno się unikać zażywania pewnych witamin i suplementów. Jak twierdzą autorzy raportu z Journal of Physiology, witaminy C i E mogą tłumić reakcję mięśni na ćwiczenia.
Płyny do płukania ust podnoszą ciśnienie
31 stycznia 2014, 14:21Antybakteryjne płyny do płukania ust prowadzą do wzrostu ciśnienia, zwiększając ryzyko zawału i udaru.
Białko orzechów może odczulać alergików?
30 stycznia 2014, 14:14Najnowsze testy kliniczne wskazują, że podawanie uczulonym dzieciom niewielkich ilości białka orzechów może prowadzić do ich odczulenia. Około 1% dzieci w krajach wysoko rozwiniętych cierpi na alergię na orzechy. Zetknięcie z alergenem może prowadzić do wielu niebezpiecznych reakcji, w tym do śmierci. Dla rodzin takich dzieci choroba wiąże się z dodatkowym stresem, gdyż nawet u osób cierpiących na łagodną postać alergii może niespodziewanie dojść do zagrażającego życiu wstrząsu
Alkohol zwiększa ryzyko czerniaka
30 stycznia 2014, 08:46Picie dużych ilości alkoholu uruchamia w organizmie łańcuch reakcji zwiększających podatność skóry na czerniaka.
Ludzie wyczuwają zapach choroby już na wczesnych jej etapach
24 stycznia 2014, 12:15Ludzie są w stanie wyczuć zapach choroby u jednostek, których układ odpornościowy stał się bardzo aktywny po wstrzyknięciu toksyny. Co więcej, udaje im się to w pierwszych godzinach czyjejś ekspozycji na substancję.
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 12:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi