Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych
5 czerwca 2014, 12:55W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.
Złożony obwód zapobiega gryzieniu się w język
4 czerwca 2014, 13:22Naukowcy z Duke University zmapowali obwód mózgowy myszy, który zapobiega gryzieniu języka podczas jedzenia. Amerykanie uważają, że ich odkrycia dadzą wgląd w różne ludzkie zachowania: od zgrzytania zębami w czasie snu po uśmiech czy złożone wokalizacje.
Leptyna działa również na glej
2 czerwca 2014, 13:17Dwadzieścia lat po jej odkryciu wykazano, że leptyna, hamujący apetyt hormon wytwarzany głównie w białej tkance tłuszczowej, wpływa nie tylko na neurony, ale i na glej.
Wadliwy gen naraża palaczy na nowotwory płuc
2 czerwca 2014, 12:33Osoby palące tytoń, u których występuje wadliwa wersja genu BRCA2, narażają się aż na 25-procentowe ryzyko zapadnięcia na nowotwór płuc. Naukowcom udało się właśnie zidentyfikować nieznany dotychczas związek pomiędzy nowotworami płuc, a pewnym błędem w BRCA2, który występuje u około 2% populacji
Lepiej zaciemniona sypialnia = niższa waga?
30 maja 2014, 10:40Spanie w zbyt jasnym pokoju wydaje się podwyższać ryzyko nadmiernej wagi ciała.
Liczba osób z nadwagą i otyłością wzrosła do 2,1 mld
29 maja 2014, 13:53Liczba osób zmagających się z otyłością bądź z nadwagą sięgnęła na świecie 2,1 mld. Jak przypominają autorzy artykułu z pisma The Lancet, w 1980 r. statystyki wspominały o 875 mln.
Lampka przeciwpróchnicowego czerwonego wina
22 maja 2014, 15:06Czerwone wino i wyciąg z pestek winogron mogą pomóc zapobiegać próchnicy.
Procedury i wysokie koszty hamują prace nad szczepionkami
22 maja 2014, 14:26W USA pojawił się pierwszy przypadek zarażenia wirusem MERS (Middle East respiratory syndrom). Mimo, że choroba jest niebezpieczna i nie można wykluczyć wybuchu epidemii, jest mało prawdopodobne, by szybko pojawiła się szczepionka zapobiegająca infekcji. Wszystko przez wysokie koszty i restrykcyjne regulacje, które powodują, że prace nad szczepionkami na niedawno odkryte choroby są bardzo ryzykowne z biznesowego punktu widzenia.
Witamina E z oleju rzepakowego szkodzi płucom
22 maja 2014, 12:40Najnowsze studium naukowców z Northwestern University pokazało, że wpływ zdrowotny witaminy E różni się znacznie w przypadku poszczególnych tokoferoli. O ile gamma-tokoferol, który występuje w olejach sojowym, kukurydzianym i rzepakowym, wiąże się pogorszeniem funkcji płuc u ludzi, o tyle alfa-tokoferol z oliwy i oleju słonecznikowego działa dokładnie odwrotnie.
Paleodieta wcale nie hamuje skuteczniej łaknienia
21 maja 2014, 13:56Analizując funkcjonowanie mikroflory jelitowej wegetarian i dżelad, naukowcy stwierdzili, że tzw. paleodieta (dieta niskoenergetyczna, niezbyt odżywcza i bogata w błonnik) niekoniecznie wiąże się z lepszym hamowaniem apetytu.
