
Madagaskar zmaga się z epidemią dżumy
10 października 2017, 14:55Ministerstwo Zdrowia Madagaskaru informuje o szybko rozszerzającej się epidemii dżumy. Najbardziej śmiertelna z odmian tej choroby, odmiana płucna, dotarła do największych miast. Przed trzema dniami zanotowano 343 zachorowania i 42 zgony.

Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników
10 października 2017, 12:34Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.

Drzewa ratują życie najmłodszych
9 października 2017, 13:48Badania przeprowadzone wśród 300 000 dzieci z 35 krajów wykazały, że tam, gdzie w dorzeczach występuje więcej drzew, dzieci są mniej narażone na śmiertelne biegunki, będące drugą najczęstszą przyczyną zgonów wśród osób poniżej 5. roku życia. Badania przeprowadzone przez uczonych z University of Vermont są pierwszymi, w których w skali globalnej oceniono związek pomiędzy jakością dorzecza a zdrowiem dzieci.

Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
6 października 2017, 14:31Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.

Istnieje związek pomiędzy nadmierną wagą a 13 rodzajami nowotworów
4 października 2017, 13:28Amerykańskie CDC (Centrum Kontroli i Prewencji Chorób) poinformowało, że istnieje związek pomiędzy otyłością a 40% nowotworów diagnozowanych w USA. W samym tylko roku 2014 na 13 typów nowotworów, z którymi w jakiś sposób powiązane są nadwaga i otyłość zachorowało 630 000 Amerykanów.

Czarna herbata także jest prebiotykiem i może pomóc w odchudzaniu
4 października 2017, 11:30Wszyscy znają już prozdrowotny wpływ herbaty zielonej. Teraz okazuje się, że czarna sprawdza się równie dobrze; zawarte w obu rodzajach herbaty polifenole zmieniają bowiem mikrobiom jelit.

Pomijanie śniadań wiąże się z częstszym występowaniem miażdżycy
3 października 2017, 11:42Pomijanie śniadań wiąże się z podwyższonym ryzykiem miażdżycy.

Przetestowano zdrowotny wpływ oleju z soi GM
2 października 2017, 15:43Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside (UCR) badali olej ze zmodyfikowanej genetycznie soi i stwierdzili, że choć powoduje on mniej otyłości oraz insulinooporności niż zwykły olej sojowy, to w przypadku cukrzycy i stłuszczenia wątroby oddziaływania obu rodzajów tłuszczu są podobne.

Znaleziono sposób na przekształcenie złego tłuszczu w dobry
21 września 2017, 13:31Dobry tłuszcz (brunatny) pomaga spalać kalorie, natomiast "zły" (biały) przyczynia się do ich magazynowania. Ostatnio zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis opracował metodę przekształcania, przynajmniej u myszy, białej tkanki tłuszczowej w brunatną.

Zidentyfikowano przyczynę częstszych złamań u seniorów z cukrzycą
20 września 2017, 12:20Choć seniorzy z cukrzycą typu 2. mają prawidłową lub nawet większą od rówieśników gęstość kości, częściej dochodzi u nich do złamań. Ryzyko złamań biodra jest wyższe nawet o 40-50%.